A roncsoló hatása savnak köszönhető
A legújabb kutatások szerint a cukormentes üdítők és sportitalok is gyengítik a fogzománcot. A Melbourne-i egyetem szakemberei 23 különböző típusú cukormentes italt vizsgáltak meg és arra jutottak, hogy azok, amelyek savas összetevőket tartalmaznak és azok, amelyeknek alacsony a pH szintjük, mérhetően roncsolják a fogzománcot.
A legtöbb ember tisztában van azzal az összefüggéssel, amely a cukor és a fogszuvasodás közt létezik, de azt már csak kevesen tudják, miért roncsolhatják a savas italok a fogat – a cukortartalomtól függetlenül. A cukor lepedéket képez a fogfelszínen, amely lepedék összetett folyamatok révén savassá válik. Ez a sav az, amely tulajdonképpen megtámadja a fogzománcot.
Éppen ezért a savas italok cukor nélkül is roncsolóak, vagyis önmagában a cukormentesség nem jelent feltétlen védelmet a fogaknak. Ráadásul a sav a fogzománcon áttörve mélyebbre is halad és a fog puhább belső anyagát is megtámadja.
Mit lehet tenni?
Elsősorban tisztában kell lennünk, hogy a fogak szempontjából gyakorlatilag nincs különbség a cukros és a cukormentes, savas ételek és italok közt. Ez utóbbiak közé pedig nem csak az üdítők és a sportitalok tartoznak, de még az ízesített ásványvizek is.
Tanácsok:
Mikor forduljunk fogorvoshoz?
– A rendszeres, évenkénti fogorvosi kontroll során fény derülhet már a korai elváltozásokra is – ismerteti dr. Komáromy-Poros Gergő, az Oxygen Medical fogorvosa. – Ugyanis a sav romboló munkája szép lassan „betegíti meg” a fogat, megtámadja a fogzománcot, majd fontos ásványok elvesztéséhez vezet. Ez pedig egy folyamatot indít be, amelynek állomásai:
Szerencsére minden fázisban tudunk segíteni, illetve súlyos esetben pótolhatjuk az elvesztett fogat – hangsúlyozza dr. Komáromy-Poros Gergő fogorvos.
Forrás: Oxygen Medical