Gyerek

A génekben van a matek utálata?

Miért van az, hogy egyesek alig várják, hogy megoldhassanak egy érdekes matek példát, mások pedig már pusztán a számok említésére is idegesek lesznek? A válasz a kutatók szerint a génjeinkben keresendő.
2014. Július 06.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói kimutatták, hogy a gének nagyobb mértékű “matematikai szorongást” okozhatnak azokban a gyerekekben, akiknek már amúgy is nehézségei vannak a tantárggyal.

Elméletük ellenőrzéséhez a kutatók azt vizsgálták, hogyan tér el a matematikai szorongás az ikerpárokban. Kutatásuk új megvilágításba helyezi azt, hogy miért alakul ki egyes gyerekekben jellegzetes félelem a matematikától, ami megnehezíti számukra az iskolai munkát. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a genetikai hajlam nagy szerepet játszik, ez csupán a problémák 40 százalékát magyarázza. A többiért a különböző iskolai és otthoni környezet, illetve a társadalmi körök felelősek.

“A genetikai tényezők növelhetik vagy csökkenthetik a rossz matematikai képesség kockázatát” – magyarázta a Journal of Child Psychology and Psychiatry szaklapban megjelent tanulmány szerzője, Stephen Petrill professzor. “Ha valaki rendelkezik ezekkel a genetikai faktorokkal a matematikai szorongással kapcsoltban, és negatív tapasztalatai lesznek a matematika órákon, sokkal nehezebbé válhat számára a matek tanulása. Ezt pedig figyelembe kell vennünk akkor, amikor intervenciókat fontolgatunk azoknak, akik rosszul állnak matematikából.”

A kutatás során 216 egypetéjű és 298 azonos nemű kétpetéjű ikerpárt vizsgáltak a Western Reserve Reading and Maths Projects hosszú távú tanulmány keretében. A résztvevő gyerekek óvodában vagy első osztályos korukban kerültek a tanulmányba, és legfeljebb nyolc évig követték őket nyomon családlátogatásokkal. A mostani vizsgálathoz a két utolsó családlátogatás során gyűjtött adatokat használták fel, amikor a gyerekek kilenc és tizenöt éves kor között voltak.

Az összes iker értékelőlapot töltött ki a matematikai szorongással, az általános szorongással, a matematikai problémamegoldással és az olvasási szövegértéssel kapcsolatban. A kutatók aztán statisztikai eszközökkel elemezték, hogyan viszonyul egymáshoz a szorongás, a matematika és az olvasási szövegértés egyéni eredményei a kétpetéjű illetve az egypetéjű ikerpárok között. Ennek segítségével következtetéseket tudtak levonni arra vonatkozóan, milyen mértékben magyarázható a matematikai szorongás genetikai tényezőkkel, és milyen mértékben olyan környezeti hatásokkal, amelyek máshol érik az ikreket.

Forrás: Medipress