Gyerek

A közös élményekkel adsz a legtöbbet a gyereknek

Most már végre bebizonyosodott, hogy karácsonykor nem attól lesznek boldogabbak a kicsik, ha minél több ajándékot találnak a fa alatt. Sőt, éppen ellentétes hatása lehet a kutatások szerint, ha túl sok játékot kap a gyerek.
2019. November 25.
A közös élményekkel adsz a legtöbbet a gyereknek (Fotó: iStock)

Clair Lerner, gyermekkori fejlődés kutató szerint, ha a gyerekek számos játékot kapnak, kevesebbet fognak játszani. A túl sok játék ugyanis zavaró lehet, elveszíthetik a kicsik a koncentrációjukat, és nem tudják, mivel akarjanak játszani. Michael Malone, a Cincinnati Egyetem korai gyermekkori fejlődéssel foglalkozó professzorának kutatása is alátámasztotta azt, hogy a kevesebb és jobb játék hozzásegíti a kicsiket ahhoz, hogy osztozkodjanak és együttműködhessenek, amelyek mind értékes képességek. A túl sok játék a kutatás szerint magányos tevékenységre ösztönzi a kicsiket, és közben túl is terhelődnek.

Milyen tanulságot érdemes ebből levonni szülőként? Azt, hogy ne aggódjunk, ha nem tudunk mindent megvenni gyermekeink karácsonyi kívánságlistájáról, főként, mivel sokkal értékesebb számukra az idő, amit ilyenkor együtt tölt a család.

Az Oxfordi Egyetem tanulmányából, mely során 3000, 3-5 éves gyermeket vizsgáltak, kiderült, hogy azoknak a gyerekeknek van esélye nagyobb akadémiai sikerekre, akik kényelmes otthoni környezetben nevelkedtek, és sok időt töltöttek a szüleikkel. Tehát nem a rengeteg játék és elektronikai eszköz az, amely intelligensebbé teszi őket. A felmérés szerint ugyanis, akiknek kevesebb játékuk és eszközük volt, de több időt töltöttek a szüleikkel, jobban teljesítettek a vizsgált feladatokban, és szociális, illetve érzelmi fejlődésük is jobb volt számos területen.

Ha szükség lenne még egy okra, azt is megfigyelték egy kutatás során, hogy a hála és a nagylelkűség érzése sokkal inkább növekszik akkor, ha közös tapasztalataik, élményeik vannak a gyerekeknek a szüleikkel, mint akkor, ha tárgyi ajándékot kapnak. Tehát a gyerekkori élményekből származó boldogság sokkal jelentősebb hatással bír, mint a karácsonyfa alá rejtett számtalan játék okozta röpke izgalom. Ezért ne aggódjunk az ajándékok száma miatt, inkább igyekezzünk még több időt tölteni a kicsikkel az ünnepek alatt is.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: