Gyerek

A szülők veszélyesnek tartják az iskolák újranyitását

Egy online felmérésben több mint 85 ezer szülő válaszolából az derült ki, hogy háromnegyedük nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását.
2021. Április 13.
A szülők veszélyesnek tartják az iskolák újranyitását (fotó: Getty Images)

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség 2021. április 6. és 9. között online felmérést végzett az óvodák és iskolák megnyitásával kapcsolatban. A felmérésre 85181 válasz érkezett, a szülők 76,3%-a inkább nem tartja biztonságosnak az intézmények újranyitását. A válaszadók 29,4%-a bizonytalan abban, hogy visszaengedi-e a gyermekét az iskolába április 19-én. A válaszadók 34,7% biztosan visszaengedi, 33,5% pedig nem akarja visszaengedni gyermekét.

A felmérést végző közösség szerint az eredmények arra mutatnak, hogy a szülők veszélyesnek tartják az iskolák, óvodák újranyitását. Cselekvési szándékaik kialakításában sem a gazdasági megfontolások, sem pedig a tanulmányi előrehaladásra irányuló vélekedések nem játszanak kimutatható szerepet. A betegségtől való félelemmel szemben egyedül a retorzióktól való félelem látszik ellentétes erőnek – írják.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint azonban a szülők többsége az intézmények újranyitását szeretné. Mind az Emmi, mind a Pedagógusok Szakszervezete szerint alapos indok esetén a szülők kérvényezhetik az otthon maradást. A Pedagógusok Szakszervezete szerint az élet és egészség védelme ilyen alapos indoknak tekinthető. Az azonban fontos, hogy a diákoknak elegendő jegyüknek kell lenniük, hogy a tanév lezárható legyen. Ha pedig a tanuló 250 óránál többet hiányzik, akkor év végén osztályozó vizsgát kell tennie.

A kormány április 19-én tervezi újranyitni a több mint egy hónapja zárva tartó iskolákat, a középiskolák kivételével.

Forrás: 24.hu