Gyerek

Árt a gyereknek, ha szénsavas vizet iszik?

Sok gyerek szereti a szénsavas vizet, sőt sokkal jobban, mint a csapvizet. Ezért kézenfekvőnek tűnik, hogy inkább igyon szánsavas vizet, mint cukros üdítőt, ha ez a két opció van. De vajon nem árt-e a gyerekek fogainak, emésztésének a sok szénsav?
2024. Január 15.
Gyerek szívószállal iszik
Kép: Getty Images

„A szénsavas víz része lehet a gyermekek egészséges étrendjének – különösen a cukros üdítők fogyasztásával összehasonlítva -, de a kevesebb mindenképpen több”– mondta Amy Reed, gyermekdietetikus szakember a verywellfamily.com-nak.

A szénsavas víz legnagyobb előnye az, ahogy nem cukros ital.  Ez a tény azért fontos, mert a cukros italok, beleértve a gyümölcsleveket és a sportitalokat, a gyermekek körében növekvő elhízás egyik fő okozója. Ebben az összefüggésben a cukros italok szénsavas vízzel való helyettesítése győzelemnek tekinthető.

„Azt tanácsolom, hogy a szénsavas vízre úgy tekintsünk, mint egy élvezetre” – mondta dr. Mary Hayes, gyermekfogorvos. „Az alkalmi fogyasztás, amely nem válik szokássá, valószínűleg nem okoz problémát”– tette hozzá.

A szakértők azt is hozzáteszik, hogy a szénsavas víz önmagában nem nyújt táplálkozási előnyöket. Ha a gyerek csak ilyen italt fogyaszt, akkor megnő annak a kockázata, hogy nem iszik mást, így például tejet sem. Ráadásul a szénsavas víz növelheti a kisgyermekek teltségérzetét, így csökken az étvágyuk a tápanyagdúsabb ételek iránt, mivel a gyomruk még kicsi.

Ha a kisgyermekek szénsavas vizet kapnak a szénsavmentes víz helyett, előfordulhat az is, hogy nem fogják szeretni a sima vizet, ami fontos az egészséges folyadékbevitelhez. Mindenképp olyat válasszunk, aminek nátriumtartalma alacsony. A legjobb persze az lenne, ha a gyerekek sima csapvizet innának.

A fogakra és a csontokra gyakorolt hatás

A szénsavas víz enyhén savas, így a túlzott fogyasztás nem tesz jót a csontoknak és a fogaknak. „Ezt a hatást enyhíthetjük, ha ízesítés nélküli változatot választunk, mivel az ízesítők, például a citrusfélék gyakran még nagyobb savasságot adnak hozzá” – mondja Dr. Jean Beauchamp, gyermekfogorvos, az Amerikai Gyermekfogászati Akadémia (AAPD) elnöke. „Ha gyermek ízesített szénsavas vizet iszik, tegye ezt étkezés közben”– mondja Dr. Beauchamp.