Gyerek

Az év eddigi legmelegebb hete jön – Így vészeld át a gyerekkel

Az év legmelegebb hete ígérkezik, a délutánok hőmérséklete a 35 fokot is elérheti. Mire kell figyelnünk a kánikulában?
2018. Augusztus 06.
Kánikulában inkább csak késő délután vigyük ki a gyerekeket

Amikor ennyire meleg van, akkor a legfontosabb dolog a folyadékpótlás. Sokan nem tudják, de kánikulában nagyon fontos, hogy a gyerek ne csak vizet kapjon, mert ez nem pótolja megfelelően az ásványi anyagot. Elektrolitbevitel céljából víz mellett levest, gyümölcslevet, tejet, tejpótlót is adjunk a gyerekeknek.

Egy 1-3 éves korú kisgyermek napi folyadékszükséglete kánikula idején 1,5-2 liter. Ebbe beletartozik az élelmiszerekben lévő folyadék is. Kánikulában étvágytalanság is előfordul: ne erőltessük a gyereket, annyit egyen, amennyi jólesik neki.

Ugyanakkor a nagy hőségben nem szabad jéghideg innivalót adni a gyerekeknek. Bár furcsának tűnhet, de a langyos vagy meleg tea is ugyanúgy hűt, mint a hideg. A folyadék úgy hűti le a testet, hogy kiválasztódik a verejtékmirigy által, majd a verejték elpárolog a bőrfelületről. A verejtékezéshez azonban elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel és a megfelelő ruházat, ami nem fogja vissza a verejtékezést.

Amennyire meg tudjuk oldani, ne vigyük ki a gyerekeket kánikulában, a déli időszakot mindenképp kerülni kell. Csökkentsük az aktivitást, ne mozogjanak túl sokat a gyerekek a nagy melegben.

Ha kint vagyunk, akkor természetesen használjunk a naptejet, sapkát, napszemüveget, könnyű, jól szellőző ruhába öltöztessük a gyereket. Nagy melegben könnyebben fordul elő napszúrás, ha a gyereknél fejfájást, aluszékonyságot, rossz közérzetet tapasztalunk, sok folyadékkal és hűtéssel reagáljunk. Ha azonban hányás is előfordul, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Felhevült testtel nem szabad hideg vízbe ugrani, inkább fokozatosan kell bemenni a vízbe.

És ami nagyon fontos: soha ne hagyjuk a gyereket bezárva az autóban, résnyire nyitva hagyott ablak mellett sem! Ahogy a kerti medencébe se játsszon egyedül, egy úszni nem tudó gyereket soha nem szabad egyedül hagyni még sekély vízben sem!

Melegben feszültebbek vagyunk, figyeljünk erre is és jusson eszünkbe, hogy ezt is a nagy meleg okozza. Igyekezzünk türelmesebbnek lenni magunkkal és a gyerekeinkkel is.

Kapcsolódó cikkeink kánikula témában:

Forrás: Semmelwies Médiasarok/babaszoba.hu