Gyerek

Ne csak vizet igyon a gyerek kánikulában

Nagy melegben a gyerekek folyadékpótlása az egyik legfontosabb dolog, de ez nem kizárólag vizet jelent. De nem is cukros, szénsavas üdítőket.
2019. Augusztus 05.
Ne csak vizet igyon a gyerek kánikulában

Dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára óva inti a szülőket, hogy a kicsik a hőségben literszámra igyák a magas cukortartalmú szénsavas üdítőket. Dr. Szabó azt tanácsolja, hogy:

  • 11 és 15 óra között kerülni kell gyerekekkel a kültéri programokat
  • este szellőztessünk, nappal csukjuk be az ablakokat, sötétítsünk be
  • a gyerekeken jól szellőző ruha legyen, mert a szervezet párologtatással védekezik a meleg ellen, a műszálas ruha pedig gátolja a párologtatást
  • szintén gátolja a párologtatást, ha nem iszik elég folyadékot a gyerek
  • csecsemőnél ha bágyadtságot, nyugtalanságot tapasztalunk, a helytelen öltöztetés miatt lehet túl melege a babának.

Ahhoz, hogy a verejtékezéssel elveszített ásványi sókat pótolni lehessen, nem elég csupán vizet vagy ásványvizet adni a gyereknek. Kánikulában igyon tejet, tápszert, mézzel édesített házi limonádét, visszahűtött gyerekteát, alkalmanként smoothie-t, gyümölcslevet, levest. Ezekben a folyadékokban megtalálható annyi elektrolit (vagyis ásványi anyagok, úgy mint kálium, kalcium, nátrium, foszfát, klorid, magnézium), amennyire a gyereknek szüksége van.

A szakember nem javasolja a cukros szénsavas üdítőket és a dobozos gyümölcsleveket sem, mert nem szolgálják a gyerekek egészségét, nagyon hamar rákapnak az édes ízre, a felesleges cukorbevitel pedig hozzájárul a gyermekkori elhízáshoz, az inzulinrezisztenciához, ami a 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezet.

Arra is figyelmezteti a szülőket, hogy ne várjuk meg, amíg a gyerek szól, hogy szomjas, kínáljuk meg óránként egy pohár folyadékkal. Ugyanakkor erőltetni sem kell, annyit igyon, amennyi jólesik neki.

Dr. Szabó arra is felhívja a figyelmet, hogy tévhit, hogy a szervezetet csak a hideg folyadék hűti le. A nagyon hideg folyadék a belső hőt csökkenti, ami nem kívánatos. A folyadékfogyasztás úgy hűt, hogy kiválasztódik a verejtékmirigy által, majd a verejték elpárolog a bőrfelületről. Nyugodtan lehet akár langyos vagy meleg teát is inni, a verejtékezés révén ugyanis ugyanúgy hűt, mint a hideg.

A kánikulában megnő a veszélye a napszúrásnak: aluszékonyság, fáradékonyság, fejfájás a főbb tünetek. Általában otthon is egy nap alatt jól lesz a gyerek, de ha hányás is társul a tünetekhez, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni.

A kiszáradás veszélyéről Dr. Szabó elmondta, hogy a nagyobbak már képesek jelezni, de a kisebbek nem, ők inkább sírással, nyugtalansággal jelzik, hogy baj van. Fontos figyelmeztetés lehet a száraz pelenka, az aluszékonyság vagy ha a kisgyermek nehezen ébreszthető.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Semmelweis Egyetem