Kisgyerek

A kiszáradás jelei kisgyerekeknél

Kiszáradásról akkor beszélhetünk, ha a test több folyadékot használ fel, mint amennyit a szervezetbe juttatunk. A hőségben mindenkit veszélyeztet a kiszáradás, de a kicsikre különösen oda kell figyelni.
2018. Július 27.
Fontos, hogy gyakran kínáljuk a kicsit innivalóval!

A kiszáradásnak ugyanis nemcsak kellemetlen tünetei lehetnek, például fejfájás vagy koncentrációs nehézségek, de akár életveszélyes állapothoz, sőt halálhoz is vezethet, ha valaki nem jut elég folyadékhoz! Kánikulában különösen sokat kellene innunk, mert a melegben többet izzadunk, vagyis a folyadékveszteség is nagyobb, de a kiszáradás rizikóját növelhetik például a hányásos-hasmenésés betegségek is. 

Szomjas vagy, kicsim?

A legegyértelműbb jele annak, hogy a szervezetnek több folyadékra van szüksége a szomjúság. A szomjúság azonban gyakran már enyhe mértékű kiszáradásnál jelentkezik, vagyis, akkor is rendszeresen kellene innunk, ha nem is érezzük szomjasnak magunkat! A kisgyerekeknél ez még nehezebben értelmezhető figyelmeztető jel lehet, egyrészt mert talán még nem is tudják meghatározni, hogy éppen szomjasak (nem tudják még értelmezni a szervezetük jelzéseit), másrészt mert könnyen előfordulhat, hogy még nem tudnak szólni, nem nagyon tudják jelezni, hogy inni szeretnének! Az is előfordulhat, hogy a gyerek annyira belemerül a játékba, pancsolásba vagy futkározásba, hogy egyszerűen elfelejt inni, és csak a súlyosabb tüneteket vesszük észre rajta!

A kiszáradás lehetséges jelei

A következő tünetekre, jelekre érdemes figyelni:

  • a kisgyerek ritkábban megy pisilni, vagy ritkábban van pisis pelenkája
  • a vizelet sötétebb színű, kellemetlen, erős szagú
  • könnyek nélkül sír
  • a szája, ajkai ki vannak repedezve
  • a szeme besüpped
  • letargikus, nyűgös, nehezen megnyugtatható
  • csökken az élénksége, a figyelme
  • fokozott álmosság jelentkezik
  • túl szaporán veszi a levegőt
  • felgyorsul a szívverése

Hogyan kerülhető el a kiszáradás?

A legfontosabb természetesen, hogy eleget itassuk a kisgyereket: kínáljunk neki minél gyakrabban vizet, esetleg szoptassuk többször! Ha nem szívesen iszik vizet, akkor ízesítetlen gyümölcsteát, esetleg erősen felhigított gyümölcslevet is adhatunk neki, de a “tiszta”, nem sűrű levesek (pl. erőleves, zöldségleves), a házilag készült jeges nyalókák is segíthetnek pótolni a folyadékot. A magas víztartalmú gyümölcsök, például a görögdinnye is segíthetnek megelőzni a kiszáradást!

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: