Gyerek

Börtönbe került gyereke igazolatlan órái miatt egy kilencgyerekes anya

Magyarországon szabálysértésnek minősül az, ha egy gyerek igazolatlanul harminc napnál többet hiányzik az iskolából. Ilyenkor pénzbírságot szabhatnak ki a szülőkre, akik ha nem tudják kifizetni azt, börtönbe kerülnek.
2023. Március 06.
Leszakadt redőny az ablakon
Kép: Getty Images

Egy borsodi faluban már évek óta “leülik” a szülők a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést, mert nem tudják kifizetni azt. Ennek járt utána a Szabad Európa Szabadon új része, írja a Telex.

Magyarországon szabálysértésnek számít az, ha a kötelező óvodai vagy iskolai oktatási rendszerből igazolatlanul harminc napnál többet hiányzik egy gyerek. Ilyenkor a szabálysértési hatóság pénzbírságot szabhat ki a szülőkre. Sokszor éppen azokat büntetik, akik nem tudják kifizetni ezt, ilyenkor a közmunkából is kizárják őket, és a családi pótlékot is automatikusan elveszítik. Marad az, hogy leülik a bírságot, ami a jogszabály szerint 5 ezertől 150 ezer forintig terjedhet.

Boros Ilona, a TASZ esélyegyenlőségi projektvezetője szerint Tornanádaskán és Bódvaszilason nagy hagyománya van annak, hogy a szülők leülik a gyerekeik igazolatlan hiányzásait – írja a Telex. Már évekkel ezelőtt felfigyeltek az országban szinte egyedülálló szankcionálásra, ezért ombudsmani eljárást is kezdeményeztek 2017-ben. Előfordult olyan eset is, ahol egy kilencgyerekes, egyedülálló anyát börtönöztek be két hétre, ez idő alatt a gyerekek egyedül maradtak. Törvényileg be sem lehetett volna vinni az anyát, mivel egyedül neveli a gyerekeit. Erről ő azonban nem tudott.

Tavaly szeptemberig Magyarországon több mint 3600 esetben összesen 105 millió forintra bírságolták a hatóságok a családokat a gyerekeik óvodai/iskolai hiányzásai miatt. De ennek az összegnek csupán 40 százalékát fizették be, azaz a fennmaradó 74 milliót le kellett ülniük.

Báthory Róbert annak járt utána a Szabadon újabb epizódjában, hogy miért és hogyan kerülnek a legszegényebbek a legkönnyebben börtönbe. A riportban az egyik megszólalót, Ficzu Andrásnét 100 ezer forint pénzbírsággal büntették, mert 15 éves fia 40 igazolatlan órát gyűjtött össze. A családnak nem ez volt az első büntetése: tizenkét gyerekük van, akik annyit lógtak az iskolából, hogy a szülőknek esélyük sem volt befizetni a büntetés összegét, ezért mindketten börtönbe vonultak. Ketten öt és fél évet ültek le.

Forrás: Telex.hu