Miért érdemes szezonális zöldségeket, gyümölcsöket venni?
Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, mindig olyan zöldségeket és gyümölcsöket érdemes venni, amiknek éppen szezonja van. Ha ezek kerülnek a kosarunkba, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a legfrissebb, legvitamindúsabb ételekhez juthatunk hozzá, melyek tápanyagokban gazdagok. Emellett a pénztárcánkat is kímélik, hiszen nem kell több ezer kilométerről ide utaztatni ezeket, így az áruk is olcsóbb. Ha pedig helyi termelőktől vesszük meg a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, azzal biztosak lehetünk abban is, hogy a lehető legkisebb lesz a termékek szénlábnyoma.
Ha tél, akkor céklaszezon
A céklát nem véletlenül nevezik superfoodnak, hiszen ez a színes zöldség vitaminokban és tápanyagokban gazdag, miközben kalóriatartalma csekély. 100 g céklában mindössze 44 kalória van, 1,7 g fehérjét és 2 g rostot tartalmaz. C-vitaminban, folsavban, magnéziumban, vasban, B6-vitaminban és mangánban gazdag zöldségféle, és remek antioxidánsforrás, így segít a szabad gyökök elleni harcban.
A cékla pozitív egészségügyi tulajdonságai közé tartozik, hogy jótékonyan hat a vérnyomásra, segít szabályozni, így a magas vérnyomással küzdőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A benne található bétalainnak nevezett pigmentnek köszönhetően hatékony gyulladásgátló zöldségnek is tartják, magas rosttartalmának köszönhetőn pedig az emésztést is könnyíti, segít, hogy egészségesebb legyen a bélflóránk.
- Kapcsolódó: Ezek a legegészségesebb zöldségek
Mit készítsünk a céklából?
A téli szuperzöldségből a kisebbeknek és a nagyobbaknak is ízletes fogásokat készíthetünk. A legkisebbeknek 10-11 hónapos kortól adható a cékla a hozzátáplálási táblázat szerint, így ha a baba már elmúlt ennyi idős, kipróbálhatjuk a következő receptet.
Céklás-csirkés-rizses egytálétel (3 adag)
A céklapüré és a céklaleves mellett akár ízletes egytálételt is készíthetünk a kicsinek. Ehhez szükségünk lesz a következőkre:
- 2 csésze aprított cékla megfőzve (megpucolva, felkockázva 15 percig kell főzni)
- 3 csésze főtt barna rizs
- 1 kis fej apróra vágott vöröshagyma megpárolva
- 1 csésze apróra vágott főtt csirke
- negyed csésze tej
- 1 tojássárgája
- fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
- Keverjük össze a céklát a rizzsel, a hagymával és a csirkével. Egy másik tálban keverjük el a tejet a tojással és a fűszerekkel, majd keverjük hozzá a céklás rizshez.
- Tegyük az ételt olívaolajjal vékonyan kikent üvegtálba, és egyenletesen oszlassuk el.
- Süssük 180 Celsius fokon 40 percig.
- Kapcsolódó: A legjobb céklás babareceptek
A nagyobb gyerekeknek készítsünk cékla fasírtot, amit tálalhatunk a kedvenc köretükkel, vagy akár burgerként is.
Cékla fasírt
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olíva olaj
- kevés édesköménymag
- 1 fej apróra vágott lilahagyma
- 1-2 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 csésze főtt quinoa
- 2 közepes cékla lereszelve
- fél csésze zabliszt/hajdina liszt/teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál mustár
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Az egyik kanál olajon pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és az édesköményt.
- Ha levettük a tűzről, adjuk hozzá az összes hozzávalót, majd gyúrjuk össze masszává, és készítsünk belőle pogácsákat.
- A cékla fasírtokat a másik kanál olívaolajon süssük meg egy serpenyőben – gyakran forgatva, nagyjából 10-12 perc alatt készülnek el.
A legnagyobbaknak pedig készíthetünk egy ízletes céklás hummuszt is – amiből lehet, hogy a gyerekek is csipegetnek majd.
- Kapcsolódó: Céklafőzelék húsgombóccal
Céklás hummusz
Hozzávalók:
- 3 cékla pucolva, sütőben megsütve
- 2 csésze főtt csicseriborsó
- fél citrom leve
- 4 evőkanál olíva olaj
- 2 evőkanál tahini
- negyed csésze víz
- 1 reszelt fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A sült céklát vágjuk kockákra, majd az összes hozzávalóval együtt tegyük turmixgépbe, vagy botmixerrel pürésítsük le.
- Ha túl sűrű, adjunk hozzá még vizet. Fogyaszthatjuk piritóssal, nyers zöldségekkel, falafellel.
(VIA)
Receptek: momjunction.com, cookrepublic.com, happyfoodstube.com