Gyerek

Egy évtizeden át csak kenyeret és joghurtot tudott enni egy fiú

Ashton mostanra kapott orvosi segítséget, így végre mást is megkóstolhatott.
2021. Szeptember 04.

Ételfóbiával diagnosztizálták a 12 éves Ashton Fishert, aki az elmúlt tíz évben fehér kenyéren és gyümölcsjoghurton élt. Bármi mással próbálkoztak volna a szülei, Ashton félelmében sírva fakadt – írja a Daily Mail.

Végül a nyáron korlátozó táplálkozási zavart (ARFID) állapítottak meg nála, így pedig elkezdhették kezelni ezt a mentális betegséget.

Miután egy pszichológussal elkezdte a terápiát, Ashton elkezdett több ételt is bevezetni étrendjébe, beleértve a szendvicseket, sült húsokat és még a McDonald’s Chicken McNuggets-ét is.

Az ARFID lehetséges okai a következők: negatív érzések bizonyos ételek illata, íze vagy állaga miatt válasz az ételekkel kapcsolatos korábbi tapasztalatokra, amelyek felkavaróak voltak, például fulladás vagy rosszullét valami elfogyasztása után, nem érez éhséget, vagy csak az étkezés iránti érdeklődés hiányát. (Forrás: NHS)

Szülei persze régóta aggódnak, hogy fiuk nem jut elegendő tápanyaghoz, ráadásul megviselte őket, hogy mindig külön ettek, Ashton ugyanis nem bírta az ételek szagát sem, gyakran pánikrohamok gyötörték.

Bár elvitték a gyerekorvosukhoz, a rendelőben csak arra jutottak, hogy a gyerek csak válogatós és nyűgös.  A dietetikussal sem voltak beljebb, mert azt tudták, mit kéne ennie gyermeküknek, csak azt nem, hogyan vegyék rá, hogy egyen.

Az ételtől való idegenkedése miatt Ashton egyre magányosabbnak érezte magát, mivel nem evett az iskolában vagy a bulikon.

Végül hipnoterápiával derítették ki, hogy Ashton az ARFID-tól szenved.

Anyja szerint a fiú nagyon büszke volt magára, amiért valami újat próbált ki. Bár még csak a kezelés elején járnak, de egyelőre biztatóak az eredmények, a tini pedig most már érti, hogy az étel nem fogja hánytatni.

Címlapképünk illusztráció, forrás: Getty Images