Gyerek

Epres Panni: “én inkább a megelőzésben hiszek”

A D-vitamin pótlása különösen fontos, hiszen a természetes úton nem jutunk hozzá az elegendő mennyiséghez ebből a vitaminból. Mivel érdemes pótolni ezt a vitamint, és miért tartja fontosnak Epres Panni is a kiegészítő vitamin szedését?
2019. December 05.

A D-vitaminhoz hozzájuthatunk táplálék útján, például halak, tojás, tej vagy gomba fogyasztásával, vagy a napfény hatására. De elég az a mennyiség, amihez a két mód által hozzájut a szervezetünk?

Ugyanis a megfelelő táplálkozás mellett is csak mindössze 10-20%-át tudjuk előállítani a szükséges D-vitaminnak, a napfénnyel pedig két gond is van. Amennyiben napvédő krémekkel kenjük magunkat, még nyáron sem jutunk elegendő napfényhez ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben tudjon D-vitamint előállítani szervezünk, nem beszélve azokról a hónapokról, amikor eleve kevesebb a napfény. És vajon gondolt-e bárki arra, hogy az irodai munkát végző vagy a nyáron a légkondis üzletekbe menekülő ember vajon mennyire jut napfényhez? Tehát nem töltünk elég időt a napon ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű D-vitamin termelődjön szervezetünkben. Ezért szükséges külső forrásból is bevinnünk a D-vitamint, amit az újonnan piacra dobott D-VION segítségével könnyen megtehetünk, és amellyel az ajánlott napi 2000 nemzetközi egységnyi (NE) mennyiséget is be tudjuk vinni.

Kinek kell különösen odafigyelnie D-vitamin szintjére?

Mindenkinek érdemes odafigyelnie a D-vitamin szintjére, akinek fontos, hogy immunrendszere erős és ellenálló legyen. Ezen túl különösen fontos azoknak, akik beltéren dolgoznak, túlsúlyosaknak, mert náluk a zsírszövetekben halmozódik fel a D-vitamin, ahonnan viszont nem hasznosul.

Az időseknek már a napfény sem feltétlenül segít, mert a bőrük D-vitamin előállító képessége felére csökken fiatal korukhoz képest. A változó korba érő nők esetében pedig az egészséges csontok és izomzat megtartásához szükséges a D-vitamin. Erre nem elég akkor gondolni, amikor már a csontokon tapasztalható a hiány, ezért érdemes már 40 éves kor felett elkezdeni szedni a D-vitamint. Természetesen a várandós nőknek is fontos a megfelelő D-vitamin bevitel, ezért nekik is érdemes pótolniuk ezt a vitamint.

Miért lett ennyire felkapott a D-vitamin?

Mindig vannak újabb és újabb felkapott étrend-kiegészítők, ezért felmerül a kérdés, hogy a D-vitamin bevitele miért lett ennyire fontos az utóbbi években? A modern társadalmakban a megnövekedett átlagéletkorral az is jár, hogy ezt a magasabb kort az emberek szeretnék minél aktívabban megélni – ehhez azonban szükség van egészséges csontozatra és izmaink megfelelő működésére. Csontjaink egészsége fokozatosan romolhat, ezért szüksége van a szervezetnek többek között a D-vitaminra ahhoz, hogy megőrizzük az egészséges csontozatunkat és izomfunkcióinkat. De az immunrendszer normál működéséhez is nélkülözhetetlen ez a vitamin.

Epres Panni is ügyel a D-vitamin bevitelre

Epres Panni modell számára is fontos az egészség, és ő ezen a területen inkább a megelőzésben hisz. Egy rövid interjúban mesélt arról, mit jelent számára az egészséges életmód, hogy viszonyul a napozáshoz, és hogy ő szokta-e pótolni a D-vitamint.

Panni, neked személyesen mit jelent az egészségtudatos életmód?

Elsősorban a jóminőségű élelmiszerek megvásárlását jelenti, minden nap rengeteg gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, azonban amikor nincsenek idénygyümölcsök, mint például ilyenkor télen, akkor fontosnak tartom a plusz vitaminbevitelt. A D-vitamint például eddig csak ősztől tavaszig a napfény hiánya miatt szedtük. Mióta tudom, hogy mennyi fontos élettani hatása van hosszútávon, nagyon odafigyelek, hogy mindig fel legyenek töltve a raktáraink.

Milyen étkezéssel tartod karban magad? Esetleg hoztál magaddal Olaszországból egészséges szokást?

Nem fogyasztok lisztes ételeket, a cukrot is igyekszünk kerülni a mindennapjainkból, ezt elsősorban alternatív cukrokkal helyettesítjük, mint például a gyümölcscukor. Viszont nem tudunk annyit enni az egészséges dolgokból, amennyi fedezné a vitaminszükségletünket, ezért nálunk mindenki kap egy kis plusz kiegészítést.

Nyakunkon a tél, a megfázások időszaka, a korai sötétedés- rád hogyan hat ez az évszak?

Sajnos sokkal fáradékonyabb vagyok és kedvetlenebb, amikor nem süt a nap akkor nekem is nehezebben indulnak a hétköznapok. Kevesebb az energiám, ezen kívül a hajamon és a bőrömön is érzem a napsütés hiányát. Napfény híján könnyen kimerülhet D-vitamin raktárunk, pedig hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Eggyel több ok, amiért mostantól ragaszkodom ehhez.

Milyen viszonyban vagy a napfénnyel? Hivatásból is óvnod kell a bőrödet, szoktál-e napozni?

Szoktam napozni, szeretem az egészséges barna bőrt, de természetesen mindent megteszek a védelme érdekében, mindig bekenem magam, illetve a gyerekek bőrét is magas fényvédő faktorú naptejjel.

Tudnivaló, hogy nagyon szeretsz futni és a heti edzésed három szigetkörből áll. Az a hír járja, hogy a futás igénybe veszi az ízületeket- te látod magad idősebb korodban, ahogy a Margitszigeti futópályát rovod?

Amikor csak tehetem, akkor egy szigetkörrel indul a reggelem, érzem, hogy ez karban tart, felfrissít és remélem, hogy ez még jó sokáig így lesz, én mindent megteszek ennek érdekében!

Foglalkoztat az idő múlása? Szerinted milyen a jó öregedés? Vannak olyan szokásaid, amelyek segítenek abban, hogy hosszútávon egészséges és aktív maradhass?

Foglalkoztat az öregedés, de szerintem csak egészséges mértékben, próbálom külsőleg és belsőleg is egyaránt ápolni és védeni magam. Fontosnak tartom a természetességünk megtartását így én inkább a megelőzésben hiszek. Figyelek a táplálkozásra, a D-vitamin-bevitelre napfény és étrendkiegészítő formájában is. A sportolásra is, amennyire időm engedi, hiszen nem szeretnék soha lemondani a mozgás, az aktív élet örömeiről.

D-VION 2000 NE D3-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő lágy kapszula.
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!

Kapcsolódó írásaink: