A gofri eredetu hazája Belgium, ahol tényleg bárhol szert tehetsz egy frissen sült, vaníliától illatozó gofrit, különféle feltétekkel. A gofri története annyira régre nyúlik vissza, hogy kellő idő jutott a különféle változatok kialakulására: készülhet édesen és sósan, sőt a glutén- és tejmentes gofrit is kikísérletezték.
Most egy igazi klasszikust mutatunk, ami kívül ropogós, belül puha, pont amilyennek lennie kell. Mindenféle feltét nélkül is mesés, de ha kedved tartja, természetesen feldobhatod friss gyümölccsel, csokiöntettel vagy tejszínhabbal. Meg bármi mással, ami szerinted passzol hozzá!
Vaníliás gofri
HOZZÁVALÓK:
- 5 tojás
- 1 csipet só
- 2-3 evőkanál meleg víz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dkg cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 15 dkg liszt
- 1/2 kiskanál sütőpor
ÍGY KÉSZÜL:
- Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd amikor szépen habosodik, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és kemény habbá verjük.
- Félretesszük, és közben fehéredésig keverjük a tojássárgákat a maradék cukorral. Hozzáadjuk a vizet és belereszeljük a citrom héját.
- Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabot.
- Felmelegítjük a gofrisütőt, és amikor elérte a megfelelő hőfokot (ezt általában egy kis lámpa felvillanása jelzi) egyenletesen eloszlatunk benne egy kisebb merőkanálnyit a gofritésztából.
- Általában 3-3,5 perc alatt sül készre, és a sértetlen teflonbevonatú sütőbe nem ragad bele. Fontos, hogy mindig csak szilikonból vagy fából készült eszközökkel vegyük ki a kész gofrit, mert fémmel könnyen felsérthetjük a védőréteget. (Ugyanez igaz a tisztításra is: soha ne dörzsöljük túl erőteljesen, mert mikrosérülés keletkezhet a bevonaton.)
Nyitókép: Getty Images