Megkezdődött a húsvétot megelőző böjt időszaka, az élelmiszeripari trendekre, kockázatfigyelési hírekre szakosodott Rizikometer összegyűjtötte, mi az, amitől tényleg egészséges a 40 napos böjt.
Az első tanács, hogy a böjt alatt próbáljuk meg csökkenteni a cukorfogyasztást, amiről köztudomású, hogy hosszú távon elhízáshoz, fogszuvasodáshoz, ízületi és egyéb egészségi problémákhoz vezethet. Arra is érdemes odafigyelni, hogy mely termékek tartalmaznak ún. rejtett cukrokat: meglepően nagy mennyiségben előfordulhat pizzában, gyümölcslevekben.
A nagyböjt egy újabb lehetőség, hogy legalább egy rövid időszakra kipróbáljuk a vegán életmódot. Ha azonban 40 napra lemondunk a húsról, a halról, a tojásról, a tejtermékekről és a mézről, ügyeljünk arra, hogy más forrásokból elegendő mennyiségű B12- és D-vitamint, kalciumot, vasat, jódot és cinket vigyünk be a szervezetünkbe, figyelmeztetnek a szakértők.
És végül: ha nem is mondunk le róla teljesen, de már akkor is jót teszünk magukkal, ha csökkentjük az alkohol- és kávéfogyasztásunkat.