Fáradtabb leszel, ha hús mellé cukros üdítőt iszol
Dr. Shanon Casperson és csapata egy 27 felnőttből álló csoportot vizsgált, akiknek súlya egészségesnek volt mondható, átlagéletkoruk pedig 23 év körül alakult. Kiderült, hogy azok, akik a fehérjegazdag étkezés után cukros üdítőt ittak, sokkal lassabban égettek zsírt, és fáradtabbnak is érezték magukat. A cukros italok egyébként az amerikaiak étrendjében az első számú cukorforrást képviselik.
A résztvevők étrendjét kétszer huszonnégy órán át figyelték meg, amelynek során két étkezésre került sor 15 százalékos fehérjebevitellel (reggeli és ebéd). Az első látogatás alkalmával este semmit sem ettek már. A második látogatás alkalmával szintén két étkezésre került sor 30 százalékos fehérjebevitellel az éjszakai böjtöt követően.
A látogatások alkalmával a résztvevők kalóriafogyasztását, mozgását, oxigén- és széndioxid belélegzését, testhőmérsékletét és vérnyomását mind megmérték, hogy feltérképezzék, mennyi energiát használtak fel ezek az emberek. A kalóriamérő eszköz segítségével az is lekövethető volt, hogy hány gramm szénhidrátot, fehérjét és zsírt égettek a résztvevők percenként. Ebből világosan kiderült, hogy a cukros italt fogyasztók szervezete lassabban égette a zsírt, és ezek az emberek hamarabb is fáradtak el.
Kapcsolódó cikkeink:
– Napi két cukros üdítő ugyanannyira káros, mint a dohányzás
Forrás: Medipress