Gyerek

Felfúvódás a gyereknél: mi okozhatja?

Összegyűjtöttünk néhányat a lehetséges okok közül. Igyekezzünk ezeket kerülni, hogy megelőzhessük a kellemetlen hasi panaszokat.
2017. December 02.
Mi okozhat felfúvódást a gyereknél?

A bélgázok jelenléte egy teljesen normális jelenség felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt. (A felnőttek naponta átlagosan 2 liter bélgázt “eresztenek útjára”.) A legtöbb esetben ez nem is jelent problémát, hacsak a gyermekünk egy enyhébb kényelmetlen érzésnél nem panaszkodik többre.

A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha a felfújódást okozó ételeket vagy szokásokat megpróbáljuk kiiktatni. Amennyiben azonban a kicsi három napnál tovább naponta többször is panaszkodik hasfájásra, illetve, ha a felfújódást egyéb problémák is kísérik (pl. hányás, hasmenés, láz), akkor mindenképpen keressük fel a gyerekorvost. Ebben az esetben ugyanis előfordulhat, hogy komolyabb “betegséggel” állunk szemben (pl. ételallergiával, laktózintoleranciával).

Honnan tudhatom meg, hogy mi okozza a felfúvódást a gyerekemnél? Az emésztési problémáknak számos oka lehet. Íme néhány:

Evés közben rohangál 

Sok szülő azért, hogy a gyerek végre egyen egy falatot, a lakásban futkározó gyereknek is igyekszik a szájába tömni valamit. “Ez egyáltalán nem jó ötlet. Ha a gyerek játszik vagy szaladgál evés közben, az izgatottság miatt sokkal több levegőt nyel a kelleténél, ami a belekben rekedhet” – magyarázza Michael Hart egy Virgina állambeli gyermek gasztroenterológiai intézet vezetője.

A másik dolog, hogy játék vagy mozgás közben a gyerekek általában gyorsabban esznek, nem rágják meg kellően a falatot, ami szintén felfúvódáshoz vezethet. (Ráadásul akár félre is nyelhet!) Szintén rossz szokás a tévé előtti evés, ugyanis ilyenkor a kicsi nem az ételre figyel, ezért könnyen túleheti magát, ami újabb ok a hasfájásra. Tehát mindig ültessük asztalhoz a gyereket, figyelmeztessük, hogy rágja meg rendesen az ételt, és egyen lassan, türelmesen. Magyarázzuk el neki, hogy ha befejezte, akkor felállhat, és elmehet játszani.

Túl sok rostos és/vagy zsíros ételt eszik

Vannak gyerekek, akik érzékenyebbek a zsíros vagy túl rostos ételekre (pl. müzli, sültkrumpli). Figyeljük meg, hogy mely ételek után panaszkodik hasi fájdalomra, és igyekezzük ezeket kiiktatni az étrendjéből. A témában kikérhetjük a gyerekorvos tanácsát is.

Sokat rágózik

A cukormentes rágógumikban található édesítőszerek egyes gyerekek számára nehezen emészthetőek. Elakadnak a vastagbélben, és gyakorlatilag bélgázzá fermentálódnak. A rágózással a másik gond, hogy közben több levegőt nyel a kicsi, ami szintén felfúvódásos problémákat okozhat.

Bizonyos zöldségek okozzák a gondot

Hozzánk hasonlóan a gyerekeknek is meggyűlhet a baja bizonyos felfújódásra hajlamosító zöldségekkel, mint amilyen a bab, a brokkoli vagy a karfiol. Ha a gyerekünk ilyesmit hajlandó enni, az nagyszerű, de próbáljunk figyelni rá, hogy ne tegyünk ezekből túl sokat a tányérjára azon címszó alatt, hogy mennyire egészséges.

Nyakalja a gyümölcslevet

Sok szülő félreértelmezi a gyümölcslevek jótékony hatását. Amennyiben a kicsi napi egy pohárnál többet iszik, az sok esetben már elég ahhoz, hogy felfúvódást idézzen elő. Vannak olyan gyerekek is, akik nehezen emésztik meg a gyümölcslevekben lévő fruktózt és szacharózt. Ez gázosodást és akár hasmenést is okozhat, nem beszélve arról, hogy gyakorlatilag cukorban ázik a gyerek foga. Az ideális az lenne, ha egy 3 éves korú gyerek 2-2,5 decinél nem inna több gyümölcslevet egy nap.

Rengeteg üdítőt fogyaszt

A szénsavas üdítőitalok foszforsavat tartalmaznak, mely túlzott gáztermelést és emésztési problémákat okozhat. Ezek az édes italok gyakran teltségérzetet is kiváltanak, ezért a kicsi nem fog elegendő vizet és tejet inni, esetleg ebédelni vagy vacsorázni sem lesz hajlandó, ami miatt nem kapja meg a számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Próbáljuk meg korlátozni ezen italok fogyasztását, és hagyjuk meg őket különleges alkalmakra, mint amilyen a szülinapi buli.

Nem iszik elég vizet

A vízivástól nem fog elmúlni a kicsi felfúvódása, ellenben a székrekedéses problémákra mindenképpen gyógyírt jelenthet, ami szintén okozhat hasi panaszokat. Figyeljünk rá, hogy a gyermekünk elég vizet is igyon a nap folyamán a gyümölcsleven és tejen kívül, melyeket nyilván szívesebben elfogyaszt.

További hasznos cikkek hasfájás témában: