Gyerek

Megduplázódott a gombelemek miatt a sürgősségire kerülő gyerekek száma

Egy friss tanulmány szerint az elmúlt évtizedekhez képest kétszer annyi gyerek kerül a sürgősségi osztályokra, mert elemet nyeltek le.
2022. Szeptember 12.

Riasztó adatokat közölt egy új, amerikai tanulmány, akik az egészségügyi adatbázisokat elemezve arra jutottak, hogy kétszer annyi gyerek kerül elemnyelés miatt a sürgősségire, mint az előző két évtizedben.

„Sok eszközben van olyan elemtartó, amely nem tekinthető gyermekbiztosnak” – mondta a kutatásban résztvevő Mark Chandler a TODAY-nek. „Ezért nagyon fontos, hogy a szülők tudják, hogyan tartsák az elemeket és az elemmel működő eszközöket gyermekektől távol.”

Lehet, hogy a szülők nem veszik észre, hogy a kis elemeket sokkal veszélyesebb lenyelni a gyerekek számára, mint más apró tárgyakat – mondta Dr. Mary Beth Howard, a Johns Hopkins Gyermekgyógyászati Központ ​​orvosa.

„A gombelemek és a lítiumelemek különösen veszélyesek” – mondta Howard. „Amikor érintkezésbe kerülnek a testnedvekkel, áram keletkezik, és ez kis mennyiségű nátrium-hidroxidot termel, amelyet lúgnak is neveznek. Erősen korrozív, és lyukat égethet át a szöveteken. Elképzelheti, hogy egy lyuk a nyelőcsőben, a gyomorban, a hallójáratban vagy az orrsövényben súlyos sérülést, sőt akár halált is okozhat.”

Chandler szerint még az elhasznált akkumulátorok is veszélyt jelenthetnek. Előfordulhat, hogy a szülő kicseréli a készülék akkumulátorát, és a régit egy dohányzóasztalon vagy más olyan felületen hagyhatja, amely könnyen elérhető a kisgyermek számára, azt gondolva, hogy ez nem probléma, mert lemerült – tette hozzá.

„A probléma az, hogy a lemerült akkumulátorok elegendő maradék töltést tartalmaznak, hogy ha lenyelnék, szövetkárosodást okozhatnak” – mondta Chandler. „A gombelemek biztonságosabb ártalmatlanításának egyik módja az, ha az elemet vízszintesen és függőlegesen két réteg szalagba csomagoljuk, közvetlenül azután, hogy az eszközről eltávolították. Bebizonyosodott, hogy lenyelés esetén ez segít csökkenteni a sérüléseket.”

A ragasztott elemet továbbra is azonnal el kell távolítani, ha egy gyermek lenyeli – mondta Chandler.

Méz, aztán kórház!

“A szülőknek „ugyanúgy kell bánniuk a gombelemekkel, mint a tisztító vegyszerekkel vagy a konyhai késekkel” – mondta Dr. Christopher Strother, a New York-i Mount Sinai Kórház gyermekgyógyászati ​​sürgősségi osztályának igazgatója. „El kell rakni ezeket úgy, hogy a gyerekek ne érhessék el őket, majd megfelelően kell megsemmisíteni. Nem hiszem, hogy meg lehetne akadályozni, hogy a gyerekek a szájukba vegyenek dolgokat. A világot úgy fedezik fel, hogy megízlelnek és éreznek dolgokat. Csak arról kell megbizonyosodni, hogy a veszélyes dolgok nem elérhetők.”

Azok a szülők, akik szemtanúi, hogy gyermekük lenyel egy elemet, két teáskanál mézet kell adniuk gyermeküknek, mielőtt a sürgősségire indulnának, mondta Strother. „A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a méz segíthet megvédeni a gyermeket az akkumulátor bevonásával és a kémiai reakciók semlegesítésével.” Strother doktor azért megjegyezte, hogy mézet nem szabad egy évesnél fiatalabb gyermekeknek adni!

Kiemelt kép: Getty Images