Nagymamáinknak ezt a régi és egyszerű gyógyító módszerét nekünk sem szabad elfelejtenünk, főleg azért sem, mert az étkezési vöröshagyma egyszerűen és olcsón beszerezhető a piacokon és üzletekben.
A vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6, C vitamin valamint folsav és biotin is. Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték használatát, Paracelsus azt mondta róla: “A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika”. Ezért a te otthoni gyógyszertáradból sem hiányozhat!
Mire lehet használni a vöröshagymát?
Megfázás
Ha náthás a gyerkőc, rakj egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágya mellé fejmagasságban. A hagymából felszálló illóolajok segítenek a gyógyulásban. De a nátha elűzésre kipróbálhatod a hagymás tejet is! Az elkészítéséhez két kis fej hagyma elég. Vágd össze a hagymákat apróra, majd forrald fel 1 db szegfűszeg, 1 szál kakukkfű és 1 teáskanálnyi méz hozzáadásával, 1 dl vízben. Jó pár órát hagyd állni, majd nyomd át egy szitán. Forrald össze 2 dl tejjel, és kész is az ital. Napi 2 csészényit ajánlott fogyasztani belőle!
Torokfájás
A torokfájás kellemetlen tüneteire is jó megoldás lehet a vöröshagyma. Egy nagy friss hagymát darabolj nagy szeletekre. Fedd be cukorral, és egy tálban rakd be a hűtőbe. Egy fél nap múlva a hagyma édes levet ereszt. Ebből naponta több alkalommal 1-1 teáskanálnyit kell megenni a torokfájós családtagnak. Ha a gyermeked köhög is, akkor a következő dolgot érdemes kipróbálnod! Két-három hagymát apríts fel, majd három evőkanál cukorral, vagy mézzel édesítsd! Ehhez aztán adj 8 dl vizet, majd főzd öt percig. Egy viszonylag sűrű szirup készül belőle, amit le kell hűteni, majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasztani belőle.
Gyógyítsd a gyermeked vöröshagymával
Hideg kéz és láb
Sok kisgyerek panaszkodik arra, hogy az ősz-téli időszakban a meleg kesztyű és zokni ellenére fázik a keze és a lába. Ebben az esetben az segít, hogy felvágsz apróra 3-4 darab hagymát, majd leforrázod vízzel. Ezután várd meg, míg a főzet kellemesen langyosra hűl, majd mosd át vele a fázó, hideg végtagokat!
Immunerősítés
A nyers hagyma remek immunerősítő az őszi-téli hónapokban, szervezetünket ellenállóbbá teszi a meghűléses betegségekkel szemben. Sajnos azonban jellegzetes, erős íze miatt, érthető módon nem igazán népszerű a gyerekek körében. Ezért ha teheted, próbálj minél több ételbe csempészni belőle.Ha a vöröshagymát már felismeri a csemetéd, és kipiszkálja az ételekből, akkor próbálkozz az újhagymával. Lurkód kedvencévé válhat a virslisaláta, a krumplisaláta, a kukoricasaláta, ha megbolondítod egy kis hagymával. Ha pedig végképp nem tudod rávenni a nyers hagymaevésre, akkor jöhet az aduász, a rántott hagymakarika! Ami, ha prézli helyett darált mandulába forgatod, és olívaolajban sütöd ki, még inkább egészséges csemege lehet.