Gyerek

Ha erőszakos a gyerek az iskolában, nem lesz családi pótlék?

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint ez lehet a visszatartó erő. Még nincs konkrét törvényjavaslat, de a kormány ezen a lehetőségen is gondolkozik.
2020. Február 10.
Ha erőszakos a gyerek az iskolában, nem lesz családi pótlék? (fotó: iStock)

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint meg kell találni, minek van visszatartó ereje az iskolai erőszak ellen, és hogyan lehet szankcionálni akár a szülőket is, ha a gyerekük erőszakos az iskolában – írja a hvg.hu.

Bár konkrét törvényjavaslat még nincs, de a kormány a családi pótlék felfüggesztésén is gondolkozik, mint visszatartó erő az iskolai erőszak ellen. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a TV2 Mokka című műsorában úgy fogalmazott: meg kell vizsgálni, adott esetben milyen szankciók érhetnek szülőket, családokat, amelyeknek visszatartó erejük lehet. Ezek egyike érinthetné akár a családi pótlékot is.

Az államtitkár korábban egy gyöngyöspatai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy meg kell védeni a pedagógusokat, ezért a kormány iskolarendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi.

A TV2 műsorában a politikus néhány részletet elárult a tervekből, bár többször is hangsúlyozta, hogy ezek csak “gondolkodási fázisban vannak”, és eleve csak olyan helyeken vezetnék be, ahol erre igény tart az iskola. Az egyik terv egy olyan rendészet felállítása lehetne, ahol “piros gomb megnyomásával bejön valaki és segít”, de ilyen lehet egy kamerarendszer is.

“Legyen olyan személy, akinek van lehetősége és joga fellépni és kikísérni a gyereket a tanteremből”- fogalmazott az államtitkár.

Maruzsa szerint ugyanilyen visszatartó ereje lehetne a kameráknak is, de senkit nem akarnak kriminalizálni.

Forrás: HVG.hu