Gyerek

Hasznos tippek, ha otthon fotóznád a gyermekedet

Szülőként bizonyára te is számtalanszor szeretnéd megörökíteni gyermekedet, gyermekeidet, akik állandóan változnak, és úgy tűnhet, túl gyorsan felcseperednek.
2021. Február 17.
Hasznos tippek, ha otthon fotóznád a gyermekedet (Fotó: Getty Images)

Ezt azonban nem mindig egyszerű kivitelezni, főként, ha a csemete állandóan izeg-mozog, és a kamerába sem hajlandó nézni.

Ihász Ingrid fotós tippjeiből válogattunk, amelyeket megfogadva otthon is készíthetsz néhány szuper képet a gyerkőcökről, fényképezőgéppel vagy a telefonoddal is.

Ne bízd a véletlenre a környezetet

A fotózás is igényel előkészületeket, ha szeretnéd, hogy jó legyen a végeredmény. Ihász Ingrid tippje szerint ehhez rendezd el a helyszínt, tedd arrébb a zavaró, például az élénk színű tárgyakat, elejtett papírzsebkendőt. A gyereket olyan ruhába öltöztesd fel, ami jól mutat majd a képeken – az élénk színű, erős mintás, figurás darabokat jobb kerülni! Otthoni fotózásnál, ha kellemes meleg az idő, lehet a gyermek mezítláb is.

Nem kell feltétlenül a kamerába néznie

A fotós szerint az első, amit érdemes elengedni, a régi beidegződés, hogy nézzen a gyerek a kamerába és mosolyogjon. Sokkal könnyebben adódnak ugyanis olyan pillanatok, amikor ez megtörténik, ha nem görcsölsz rá erre. Ahelyett, hogy arra koncentrálnál, hogy ez most egy fotózás, próbálkozz azokkal a trükkökkel, amik meg szokták nevettetni a gyermekedet!

Milyen legyen a világítás?

Ahogy Ihász Ingrid írja, a fény meghatározza a kép minőségét, megjelenését, hangulatát. Ezért olyan helyen érdemes fotózni, ahol a fény elegendő és megfelelő. Beltéren érdemes lehet például az ablak vagy az ablakkal szemben fotózni a gyerkőcöt, kerülve a direkt fényt.

A telefon vagy a fényképezőgép kisvakuját nem javasolt használni, mert így nagyon előnytelen lehet a fény. Helyette fehér falról visszavert rendszervakuval, vagy akár egy másik telefon lámpájával érdemes világítani.

Milyen kompozíciót érdemes követni?

“A kompozíció az elemek elrendezése a képen, amivel kifejezünk valamit és amivel a témánkra irányítjuk a figyelmet, és így lesz valami kellemes vagy éppen kellemetlen látvány a szemnek” – írja Ihász Ingrid.

Ahelyett, hogy középre irányítanád a témát, érdemes kipróbálnod a következő kompozíciós szabályokat.

Harmadolás

A bejegyzés megtekintése az InstagramonIngrid – DreamWorld Photo (@dreamworldphotohu) által megosztott bejegyzés

Iránytartás

A bejegyzés megtekintése az InstagramonIngrid – DreamWorld Photo (@dreamworldphotohu) által megosztott bejegyzés

Vágások

A bejegyzés megtekintése az InstagramonIngrid – DreamWorld Photo (@dreamworldphotohu) által megosztott bejegyzés

További tippeket találsz a fotós írásában a @dreamworldphotohu oldalán, és meríthetsz még inspirációt a #kattanjki Facebook csoport bejegyzéseiből is.