Gyerek

Így kezeld a gyerek hisztijét a repülőn

A repülés sok kisgyerekes szülő rémálma, amire rátesz egy lapáttal, ha késik a gép és várakoznotok kell. De van megoldás!
2023. Május 08.
kisbaba a fedélzeten
Babával repülni néha nagyon jó (Fotó: Getty Images)

Kisgyerekek és repülőjáratok: E két dolog puszta említése ugyanabban a mondatban elegendő ahhoz, hogy sok szülő – és sok légitársaság utasa – megborzongjon. Ha hozzáadjuk a repülőjáratok késését, különösen az ünnepi rohanás idején, és a gyerekekkel való utazás gyorsan összetörheti a lelket. Végtére is, nagyon sok minden elromolhat, miközben gép vagy a reptér foglyai lesztek és nincs menekvés. De van pár ötlet, amivel túlélhetitek a várakozás nehézségeit:

Vidd el a vámmentes boltba!

Sokszor megváltás lehet, ha a vámmentes boltban van valami apró játék, könyv, aminek egy kisgyerek örülhet és a szülőt is tehermentesíti egy kis válogatás és vásárlás. Néha egy pár száz forintos apróság is fontos félórákra teremthet csendet és békét

Utazás előtt készülj a váratlan helyzetekre!

Már egy darabokra vágott kifestő is sokat segíthet. A lapok, kivágott formák nem foglalnak sok helyet, annál több időt lehet tölteni a kiszínezésükkel. Matricák is vannak nálad? Még 10 nyugodt perc!

Légy a mesemondás nagymestere!

Ha semmi sem jut eszedbe, gondolj az előttetek álló utazásra. Elmesélheted, hová fogtok repülni, kikkel fogtok találkozni és mit fogtok csinálni, ha odaértek. Ráadásul a repülőgépek is roppant izgalmasak, gondolj arra, hogy a poggyászotok mekkora utat jár be, mielőtt a gép gyomra elnyelni. Hidd el, a kicsik tátott szájjal hallgatnak majd. De nem árt, ha a kedvenc mesekönyvek is elérhető helyen vannak.

Ne vegyél elő minden játékot!

Gondolj a visszaútra is! Ha megfelelően adagolod az épp kéznél lévő játékokat, sokkal könnyebb dolgod lesz. 

Úgy beszélj, hogy a kicsi is megértsen!

Egy hiszti többnyire arról szól, hogy egy vagy több ember elveszti a higgadtságát. Ilyenkor a kommunikáció is nehézkesebb, pedig neked épp meg kell nyugtatnod egy tomboló picit. Próbálj higgadt maradni és olyan szavakat használni, amiket biztosan megért. Ismerd el, hogy várakozni nehéz és unalmas, semmiképp se haragudj rá!

Figyelj arra, hogy a pici tudjon enni!

Egy éhes csecsemő, kisgyermek vagy gyermek már-már definíció szerint nyűgös gyerek. Ahhoz, hogy a gyerekek boldogok legyenek, etesd és itasd őket. Ha lehetséges, időzítsd az etetést körülbelül két-három órával a repülés felszállása előtt. Ha késik a gép, improvizálj!

Légy nyitott!

Ha a gép fedélzetén tört ki a hiszti, légy rendkívül nyitott arra, hogy új barátokat szerezz a repülőgépen. Sétálj fel-alá a folyosón és keress a szemeddel szövetségeseket. És ha a körülöttetek ülőemberek jófejek, szervezd be őket, akár ők is bábozhatnak, grimaszolhatnak, amivel segítenek megnevettetni a gyerekedet. Ők is élvezik és nyugalomban tudnak tovább utazni.