Gyerek

Korábban érkeznek a vakcinák az 5-11 éves korosztálynak

A december 2-án, csütörtökön tartott kormányinfón bejelentették, hogy a tervezetthez képest korábban érkeznek az EMA által is jóváhagyott, következő célcsoport (5-11) számára is adható vakcinák.
2021. December 02.
Gyorsan terjed a 15 év alattiak között a Covid Fotó: GettyImages

Az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) november 25-én biztonságosnak találta és engedélyezte az 5-11 évesek oltását, miután az USÁ-ban az illetékes hatóság, a CDC november 2-án jóvá hagyta a vakcina alkalmazását ebben a korosztályban is. Az Amerikai Egyesült Államokban és Izraelben már javában zajlik a 12 év alattiak oltása.

Az eredeti ütemezés szerint csak december 20. után érkeztek volna a vakcinák az országba, ám úgy tűnik, hamarabb rendelkezésre áll majd Magyarország számára az oltóanyag. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: egy héttel korábban, azaz december 13-án érkeznek a vakcinák az 5-11 évesek számára. Összesen kétmillió adag vakcinát rendeltek. 

Az engedély kizárólag a Pfizer-Biontech vakcinára vonatkozik, mivel egyelőre ezzel az oltóanyaggal kapcsolatban születtek kísérletek, és megnyugtató eredmények. Az érintett korosztály nem a felnőtt vakcinát kapják, hanem a 12 éveseknek adható Pfizer oltóanyag (30 mikrogramm) 1/3-át, azaz egy 10 mikrogrammos dózist.

A 12 év alattiak oltása azért is nagyon fontos, mert a 15 év alatti korosztályban ugrásszerűen megnőtt a betegek száma – két hét alatt gyakorlatilag megháromszorozódott. A Pedagógusok Szakszervezete segítséget és azonnali intézkedést kért a kormánytól, mert tapasztalataik szerint egyre több a beteg gyerek, és egyre nagyobb veszélyben vannak.

A szakemberek arra biztatják a szülőket, hogy adassák be gyermekeiknek az oltást. A tapasztalatok szerint az oltással kapcsolatos rekaciók nagyon enyhék, és gyorsan, 1-2 napon belül elmúlnak.