Népszerűek az édesítőszeres italok és ételek, mert sokan úgy gondolják, egészségesebbek, mint a cukros változatok. A Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B folyóiratban publikált tanulmány szerint a népszerű mesterséges édesítőszer, a szukralóz (Splenda néven van forgalomban) nem veszélytelen: képes kárt tenni a DNS-ben. Emellett kárt tehet a bélfalban, ami, ha szivárogni kezd, akkor mérgező anyagok kerülhetnek véráramba.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság küszöbértéke az ilyen úgy nevezett genotoxikus anyagok esetében napi 0,15 mikrogramm. Már napi egy szukralózos üdítő is meghaladhatja ezt az értéket. Éppen ezért a kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy felülvizsgálják a szer hatósági jóváhagyását. Addig is arra figyelmeztetnek, hogy egyáltalán nem kéne szukralózt tartalmazó élelmiszereket fogyasztanunk.
forrás: Hvg