Gyerek

Még nem biztos, hogy megkaphatják a fiúk a HPV elleni oltást ősszel

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jelenleg az oltóanyag beszerzésen dolgozik, ezért jelenleg még bizonytalan, hogy ősszel a hetedikes fiúk is megkaphatják-e a HPV elleni védőoltást.
2020. Augusztus 26.
Még nem biztos, hogy megkaphatják a fiúk a HPV elleni oltást ősszel (fotó: Getty Images)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztatása szerint egy részben uniós, részben hazai költségvetésből finanszírozott, 17,9 milliárd forintos keretösszegű projekt három évre biztosítja ennek lehetőségét, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jelenleg az oltóanyag beszerzésen dolgozik.

A vakcinát gyártó cég orvos igazgatója, Dániel Andrea a Világgazdaságnak azt mondta, a fiúk beoltása akár további 40 százalékkal csökkentheti a méhnyakrák, illetve a hüvely és a szeméremtest rákjainak későbbi előfordulását.

Az Emmi adatai szerint a 2019-2020-as tanévben a 49,5 ezer oltásra jogosult, 12 éves, hetedik osztályba járó lány 84,2 százaléka kapta meg a HPV elleni védőoltást, és 7750 gyermek szülője mondott nemet a vakcinára.

A vakcinaellenes szülők aránya évről évre csökken, a 2018-2019-es tanévben 8710 szülő nyilatkozott arról, hogy nem kéri a humán papillomavírus elleni védőoltást, míg egy évvel korábban tízezren döntöttek így. A HPV-átoltottság a 2018- 2019-es tanévben 78 százalék körül volt, a korábbi években pedig 74-75 százalékon állt.

Magyarországon a méhnyakrák vezető haláloknak számít, a mellrák után a második leggyakoribb nemi szervi daganat. Évente 1500 magyar nőnél diagnosztizálják a betegséget, 400-an életüket vesztik – mondta a lapnak Rozgoványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. A mindkét nemet érintő nemi szervi szemölcs kialakulásának veszélye minden tizedik embert fenyegeti, ezért is lenne fontos, ha ősztől a fiúgyermekek is megkapnák az ingyenes HPV elleni oltást.

A Magyar Tudományos Akadémia szakemberei már korábban jelezték, hogy azt szeretnék, ha a most induló tanévtől a hetedikes fiúk is ingyen kapják meg a HPV elleni védőoltást.

Forrás: VG.hu