Gyerek

Miért olyan nagy a gyerek mandulája?

Meglepődve tapasztalja sok szülő, hogy a gyerek mandulája extrém nagyra duzzad, ám gyulladásnak semmi jele. Ám más fura tünetek jelentkeznek. Mi okozza a mandulák megnagyobbodását?
2017. Szeptember 14.

Akkorára is nőhet a mandula, hogy gátolja az orrlégzést

A garatűr hátsó falán, a szájpadlás fölött található garatmandulák (adenoidok) gyermekeknél az immunvédekezés kialakításához szükséges aktív antitestképződés jeleként megnagyobbodhatnak, ezt nevezzük adenoid hyperplasiának. (Az antitestek a szervezet által termelt immunglobulin fehérjék, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a vírusoktól, baktériumoktól, és a mérgektől. Az immunglobulin fehérjéknek 5 típusa van: IgM, IgG, IgE, IgA és IgD.)

Nagyságuk nem árulkodik kóros elváltozásról. Olyan nagyra is nőhetnek, hogy akadályozzák az orrlégzést, és a gyermek csak nyitott szájjal lélegzik, orrhangon beszél, és álmában erősen horkol. Ha a garatmandulák a középfül és az orrüreg közötti szellőzőcsatornát (Eustach-kürt) eltorlaszolják, krónikus fülkürthurut alakul ki a középfülben felgyülemlő folyadék miatt. Ennek tünete, hogy a gyermeknek fáj a füle és rosszul hall.

Kapcsolódó anyagok:

A cikk Dr. med. Helmut Keudel-Dr. med. Barbara Capelle Gyermekbetegségek című könyve alapján készült.