Gyerek

Idegenek is megtudhatják, hogy hol van épp a gyereked, ha így van beállítva a mobilja

Nem kell digitális barlangban élned ahhoz, hogy biztonságosan használhasd az okostelefonod, és bekapcsolódj az online világba. A telefon beállításaival azonban korlátozhatod mások hozzáférését az adataidhoz beleértve azt is, hogy hol tartózkodsz adott pillanatban. Ez persze a gyerekekre is igaz.
2022. Szeptember 16.

Modern szülőként egy okostelefon praktikus eszköz lehet a családnevelés káoszának viszonylag zökkenőmentesen tartására. Néhány gyors koppintással fogorvosi időpontot foglalhatunk, tornacipőt rendelhetünk és megoszthatjuk legújabb fotóinkat barátainkkal és családunkkal. De hányan emlékeznek közülünk arra, hogy a legutóbbi rendszerfrissítés alkalmával ellenőrizték-e a beállításokat?

Egy Instagram-bejegyzésben egy népszerű közösségimédia-szereplő, @Myanichol arra figyelmezteti az iPhone-felhasználókat, hogy a legutóbbi rendszerfrissítés olyan adatvédelmi beállítást tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy bárki láthassa a pontos tartózkodási helyünket, amikor a Facebookot és az Instagramot használjuk. “Az IOS legutóbbi frissítése után az emberek megtalálhatják az ön pontos tartózkodási helyét! Például ha a helycímkét Budapestként jelezzük, az a pontos tartózkodási helyet fogja mutatni az általánoshoz képest.” – szól a bejegyzés, amely ezután bemutatja a felhasználóknak, hogyan kapcsolhatják ki ezt a funkciót a telefonbeállításoknál, majd az Instagram „pontos helymeghatározás” opciójánál. Ugyanezt megtehetjük a Facebookon, vagy a Snapchaten.

Vigyázz, idegenek is megtudhatják, hogy hol van épp a gyereked!

Ha Android-eszközöd van, lépj be a beállításokba, a „Személyes” részben keresd a „Hely” beállításait ahol kikapcsolhatod a pontos helymeghatározást. De az okostelefon többféleképpen is nyomon követhet minket:

 • a GPS-en keresztül
 • geocímkékkel
 • wi-fi hozzáférési pontokon át

A legtöbben persze nem vagyunk elég járatosak a telefonunkkal kapcsolatban ahhoz, hogy ki-be kapcsoljuk és szerkesszük ezt a mindennapokban.

A földrajzi címkézés például annyit jelent, hogy az online fényképek paraméterei szerint mások tudják, pontosan hol készült a kép. Lehet, hogy nem is vesszük észre, de amikor bejelentkezzünk a Facebookon, használjuk az úgynevezett geotagginget. Hasonlóképpen az Instagram is földrajzi címkével látja el a fotós bejegyzéseinket.

„A földrajzi címkézéssel kapcsolatos egyik probléma az, hogy a bűnözőktől az embercsempészekig bárki (még csak a kíváncsi szomszédok is) gyorsan megtudhatják, hol tartózkodunk” – figyelmeztet a Parents.com cikke.

@MyaNichol Instagram-bejegyzése szerint van néhány okos dolog, amit megtehetünk digitális biztonságunk fokozása érdekében:

 • Soha ne osszunk meg képeket a házunk, lakásunk külsejéről, se olyat, amin látszik a postaládánk vagy az autónk rendszáma!
 • Ha megosztanánk az élményeinket egy koncertről, étteremből vagy hasonló helyről, várjuk meg, amíg az élmény véget ér, és elhagyjuk a helyet, mielőtt közzétesszük a posztot!
 • A közösségi médiafelületek használatakor kapcsoljuk ki az aktivitási állapotot, hogy a többi felhasználó ne lássa, mikor vagyunk online!
 • Soha ne osszunk meg személyes adatokat, beleértve a születésnapunkat, címet, telefonszámot.
 • Ne habozzunk letiltani bárkit, akinek a reakciói miatt kényelmetlenül érezzük magunkat.
 • Rendszeresen ellenőrizzük a biztonsági beállításokat!

Egyes alkalmazásoknak szükségük van a helyadatokra a megfelelő működéshez, ilyenek például az útvonaltervezők és időjárási oldalak. Az ilyen típusú applikációknál kiválaszthatjuk, hogy csak az adott alkalmazás használata közben férjen hozzá az adatainkhoz.

A gyerekekre a fentieken kívül további szabályok vonatkoznak:

 • Ha gyermekednek vannak profiljai a közösségi médiában, feltétlenül kövessétek be egymást!
 • Győződj meg arról, hogy gyermekednél a szigorú adatvédelmi beállítások vannak aktiválva.
 • Tanítsd meg, hogy ne tegye közzé tartózkodási helyének adatait, beleértve a bejelentkezéseket is.
 • Beszélgess vele az online biztonságról, hogy az a családi kultúra részévé váljon!

Feltétlenül beszéld meg a gyermekeddel, hogy mit érdemes megosztania az interneten, és mikor kérhet segítséget, ha valami furcsának vagy nem biztonságosnak tűnik.

Csak egy kis erőfeszítésbe és éberségbe kerül, hogy biztonságban érezzük magunkat, bárhol legyünk is!

Címlapkép: Getty