Gyerek

Ne ezt idd, ha sokáig akarsz élni

Nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt azok, akik rendszeresen fogyasztanak ezekből az italokból.
2019. Szeptember 04.
Ne ezt idd, ha sokáig akarsz élni

A WHO rákkutató intézete arra figyelmeztet, hogy statisztikailag nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt azok, akik rendszeresen fogyasztanak üdítőitalokat – írja a 24.hu. Azok, akik napi 2 pohár (250 ml) vagy annál több üdítőt fogyasztottak, 17%-kal nagyobb eséllyel haltak korai halált – figyelembe véve az egyéb egészségügyi kockázatokat is – az International Agency for Research on Cancer felmérése szerint, amely során 16 éven át követtek figyelemmel 450 ezer alanyt.

A kutatás szerint nem csak a cukros üdítőkkel van gond, ugyanis a cukormentes italok fogyasztása is ártalmasnak bizonyult. Az édesítőszerrel édesített üdítők fogyasztóinál gyakoribbak voltak a keringési zavarok, a cukros italokat preferálóknál az üdítők gyakrabban okoztak emésztőrendszeri megbetegedéseket. De általában véve a Parkinson-kór kialakulásának esélyét is növeli az üdítőitalok fogyasztása, ebben a konkrét kutatásban azonban nem találtak összefüggést a rák és az Alzheimer-kórral.

Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a hasonló kutatások csak megfigyelésnek számítanak, közvetlen ok-okozati összefüggést nem jelentenek az üdítőfogyasztás és a korai halál között, lehetséges, hogy a halálesetekért egy konkrét termékcsalád vagy összetevő volt a felelős. Dr. Mathilde Touvier, a francia egészségügyi kutatóközpont munkatársa ennek ellenére kiállt a kutatás mellett: ő azt szorgalmazta, hogy lépjenek fel az üdítőfogyasztás ellen a világ egészségügyi szervei.

Korábban jutott már más tanulmány is arra, hogy nem biztos, hogy szerencsés üdítővel tömni magunkat: egy 100 ezer felnőtten elvégzett francia kutatásban arra jutottak, hogy a rák és a cukrozott üdítők, gyümölcslevek fogyasztása között statisztikailag összefüggés mutatható ki. A felmérés alapján ugyanis napi 100 ml cukros ital 18%-kal növelheti a rák kialakulásának esélyét. Ha sem szomjasak, sem rákosak nem szeretnénk lenni, a kutatók többé-kevésbé mind egyetértenek, hogy a sima víz a legmegfelelőbb, amit fogyaszthatunk.

Kapcsolódó írásaink:

Forrás: 24.hu