Gyerek

Nyílt levél az exem jövendőbelijének

Most biztos arra gondolsz, ki foglak oktatni, hogy bánj az új pároddal. Vagy hogy lefektetek néhány alapszabályt, hogy bánj a gyermekeimmel. Közel sem. Üdvözölni szeretnélek.
2016. Május 17.

Ha válásra kerül a sor

Üdvözölni ennek a modern családnak az egyedülálló dinamikájában. Üdvözölni szeretnélek abban a felfogásban, ahogy éljük az életünket és kezeljük a kapcsolatainkat. És habár kapcsolatot írok, a szó nem átlagos jelentésére gondolok.

A gyerekek kapcsolatban tartottak minket, nagyjából úgy, ahogy a munkád összeköt a főnököddel. Ha a siker a cél, legyen szó nevelésről, vagy munkáról, a kapcsolatban lévők viszonya nagyon fontos. Nem fogom ezt a levelet teletűzdelni csupa semmi-közöd-hozzá-hogy-csinálom tanáccsal arról a férfiról, akit 20 éve ismerek. Nem fogok elárulni róla semmilyen személyes titkot sem, és azt sem fogom leírni, miért nem működött köztünk a dolog. Annyit mondok róla neked, amit mindenki másnak is, ha róla van szó: Remek ember – csak nem nekem.

Ez talán furcsán hangzik, de kíváncsi vagyok rád.

A fiaim az apjuknak egy olyan oldalát fogják megismerni, amiről nem is tudták, hogy hiányozhat nekik. Saját szemükkel fogják látni azt a fajta izgalmat, örömet és misztikumot amit egy új románc virágzása hoz magával. Látni fogják az apjukat tele reménnyel. Nevetni fogják hallani (sőt, ahogy már eddig is mesélték, néha túl hangosan is és túl sokat) és mivel felnéznek rá, szeretik és tisztelik, ezek a dolgok őket is boldoggá fogják tenni.

Szeretném, ha tudnád, mennyire fontos, hogy önmagad légy közöttünk. Soha ne érezd magad fenyegetettnek, megfélemlítettnek, vagy hogy ne lenne helyed köztünk. Ahogy te is, mi is tapogatódzunk még, hogy illeszkedsz majd be az életünkbe. Bízunk benne, hogy ha elég jó vagy neki, nekünk is az leszel. Biztos neked is vannak furcsa szokásaid, hibáid, amiken majd vakarjuk alkalmasint a fejünk búbját.

És nem szeretnénk, ha akár egy hangyányit is változnál.

Soha ne érezd, hogy ne fordulhatnál hozzám, az új férjemhez, vagy bármelyik fiunkhoz bizalommal. Mondj bármit. Vagy ne mondj semmit. Csak légy önmagad.

Gyakran látsz majd minket, főként a srácokat, de az új férjemmel együtt engem is. Együtt fogunk majd koncertekre, előadásokra, iskolai darabokra járni, ballagásokra menni. Elsőre talán furcsa lesz, de remélem ez hamar megváltozik majd. Mivel a srácok tisztában vannak vele, hogy az apjuk és én már elváltunk és végeztünk egymással, ettől függetlenül érezniük kell, hogy szükség esetén számíthatnak ránk.

Az szeretném, ha majd a pódiumról tekintenek le ránk és látnak mindannyiunkat, egyszerre, együtt, büszkék lehessenek. Sok ismerősöm kérdezte, hogy nem furcsa-e az apjuk és a mostoha apjuk között ülnöm egy-egy ilyen alkalommal, de tettem már sokkal furcsább dolgokat, hogy ösztönözzem, önbecsülésre neveljem, tanítsam és építsem a gyermekeimet. Arra kérlek, ha eljön az idő és készen állsz rá, csatlakozz hozzánk ebben az egységben és támogasd őket feltétel nélkül mindenben.

Nyílt levél az exem jövendőbelijének

Illusztráció

Előfordul majd, hogy egy beszélgetés kellős közepébe csöppensz közte és köztem. De kérlek értsd meg, hogy szükségünk van arra, hogy kommunikáljunk, hogy fantasztikus gyermekeket nevelhessünk. Néha gyakrabban kell ezt megtennünk. Ha bármikor, amikor ilyesmi történne, kérlek próbáld meg a nagy totált nézni és hidd el, hogy a gyermekeink nevelésén kívül nem beszélgetünk másról.

Soha nem fog felhívni, hogy tanácsot kérjen, mit vegyen fel (ami jó is, mert ötletem se lenne!). Soha nem fog felhívni arról csevegni, hogy mit látott a tévében, vagy hogy a munkájáról panaszkodjon. A mi kapcsolatunk csupán a három gyerekünkre épül. És ha valamiért mégis túl sok időt töltenénk egy légtérben és előfordulna, hogy beszélgetünk bármilyen témában, ne aggódj, azt mindig tartsd szem előtt, hogy számára én csak gyermekei anyja vagyok, semmi több.

Rengeteg bizalmat fektetek beléd és a kamaszok apjához fűződő kapcsolatotokba.

Ez nekik is új és fogalmuk sincs mit mondhatnának el neked. Tinédzserek, a maguk világával, reményeikkel, álmaikkal és talán nem mindig hozzák legjobb formájukat. Arra kérlek, hogy légy állandóan jelen az életükben és ismerd meg őket egyenként, egyénenként. Remélem, ahogy múlik az idő és egyre többet lesztek együtt, kialakul majd köztetek egy különleges kapcsolat. Ez viszont rengeteg munkát és tudatos építkezést jelent majd és bizony lesznek pillantok, amikor ez nagyon nem lesz egyszerű.

Gondosan és tiszteletteljesen, üdvözöllek.

VIA

Kapcsolódó cikkek: