Gyerek

Pozitívak a tapasztalatok a svédasztalos iskolai menzákkal

Több helyen tesztelték tavaly a svédasztalt az iskolai menzán.
2023. Augusztus 08.
(Kép forrása: Getty Images)

Szeptembertől szinte sehol nem terveznek áremelést a közétkeztetésben – nyilatkozta az Eduline-nak Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (Közszöv) elnöke. Elmondása szerint ennek több oka is van: egyrészt az élelmiszerárak is konszolidálódtak – bár a Közszöv elnöke szerint helyesebb kifejezés az, hogy oda-vissza ugrálnak –, másrészt a cégek is úgy érzik, hogy jelenleg van a közétkeztetési rendszerben annyi mozgástér, hogy ne kelljen belenyúlni az érvényben lévő árazásba.

Zoltai Anna elmondta a portálnak, hogy országszerte óriási különbségek vannak a menzák árai között, aminek az oka az, hogy a közétkeztetés térítési díját az önkormányzatok határozzák meg, tehát ahány önkormányzat, annyi féle díj van. Az étkezés ára általában napi 600 és 1200 forint között mozog az étkezés ára, de a szülők által befizetett díj nem fedi le a teljes közétkeztetés költségeit. A Köszöv elnöke elmondta az Eduline-nak, hogy a közétkeztetés három forrásból tevődik össze, melyek egyike a befizetett díjak – ez a rész az összes költség nagyjából 23 százalékát jelenti. „Ehhez hozzájárul a fenntartó, tehát az önkormányzat vagy az intézmény, ami körülbelül húsz százalékot tesz ki, vagy kicsivel kevesebbet. A legnagyobb arányban a terheket az állam viseli, ami összesen 57 százalék. 2023-ban az állami költségviselés összesen 101 milliárd 521 millió forintot jelent” – mondta a portálnak Zolnai.

A Közszöv elnöke arról is beszélt, hogy rengeteg étel megmarad, nem kerül elfogyasztásra, és hogy szerinte ki kellenne vizsgálni ennek az okát, és nagyon fontos lenne a pazarlás megelőzése.

Az Eduline-nak Zoltai Anna elmondta, hogy az étkeztető cégek többféle eljárással is próbálkoztak a pazarlás megszüntetésére, melyek közül az egyik leghatékonyabb, hogy svédasztalra teszik ki az ételt a gyerekeknek, akik így a nekik szimpatikus ételből szedhetnek, és annyit, amennyit szeretnének. Az egyik vidéki, önkormányzati fenntartású középiskolában már két éve ilyen formában ebédelnek a diákok, és itt az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a hulladékmennyiség nyolcvan százaléka lecsökkenthető. „Magyarország legnagyobb étkeztetője, a Hungast már tizenkilenc konyhán bevezette tavaly, az év második felében a svédasztalt, és nekik is pozitív tapasztalataik vannak” – mondta a portálnak a Köszöv elnöke.

A portál megkereste a Hungast-ot is. Ők az érintett tizenkilenc intézménybe kétféle menüsort szállítanak. A cég kommunikációs igazgatója az élelmiszer-hulladék csökkentése mellett az étkezési forma előnyei között említette a gyerekek döntési képességének fejlesztését, és azt, hogy segíthet abban is, hogy több fajta ételt kóstoljanak meg, és így akár olyan alapanyagokból készült ételeket is megkedveljenek, amiket korábban nem fogyasztottak.