Gyerek

Ismét drágul az iskolai menza több iskolában

Az őszi emelés után van, ahol tovább drágul az iskolai menza ára.
2023. Január 31.
iskolai menza ebéd
(Kép forrása: Getty Images)

Átlagosan 30 százalékkal drágultak az iskolai menzák szeptemberben. Az elszálló élelmiszer- és energiaárak miatt a közétkeztető cégek kiadásai egyre magasabbak, ezért elképzelhető, hogy több településen tovább emelkedhet az iskolai ebéd ára, írja az eduline.hu.

Zoltai Annát, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (Közszöv) elnökét kérdezték arról, hogy az év első hónapjaiban újra emelkedik-e a közoktatásban az ebéd ára. A Közszöv elnöke elmondta, hogy nem mindenhol várható drágulás – ahány település, annyiféle rendszer van. Sok helyen át tudják vállalni az önkormányzatok a plusz anyagi terhet, vagy csak minimálisan emelik az árakat.

A portál információja szerint a békéscsabai iskolák még decemberben értesítették a szülőket arról, hogy januártól 30 százalékkal emelkednek az árak. Itt például a középfokú iskolákban tanulóknak 704 forintba kerül az ebéd, az általános iskolásoknak pedig több mint ezer forintba a napi háromszori étkezés. Szintén 30 százalékkal növekszik a menza díja a hódmezővásárhelyi bölcsődékben, óvódákban, iskolákban és kollégiumokban a menza díja. Nagykanizsán 20 százalékos emelés lesz februártól (így például egy középiskolás ebédje 724 forint lesz), míg Baján majdnem 60 százalékkal kerül többe a menza, de a rászorulók továbbra is ingyen kapják a menüt.

Forrás: eduline.hu