Gyerek

Rég volt ekkora visszaesés a beadott gyermekkori védőoltások számában

Az elmúlt három évtizedben a mostani a legnagyobb visszaesés a gyermekkori vakcinációban.
2022. Július 18.
Rég nem volt ekkora visszaesés a gyermekkori vakcinációban (Fotó: Getty Images)

Az ENSZ szerint részben a Covid-19 hatására tartósan csökkent a gyermekkori védőoltások száma – írja az AFP alapján a 24.hu. Az elmúlt három évtizedben ez a legnagyobb visszaesés a gyermekkori vakcinációban.

A WHO és az UNICEF adatai alapján azoknak a gyerekeknek az aránya, akik mindhárom dózisát megkapták a diftéria-pertusszisz-tetanusz (DPT) elleni oltásnak, 2019 és 2021 között 5 százalékkal, 81 százalékra zuhant. Egy-egy országon belül, illetve államokon átívelően ezt a vakcinát az immunizációs lefedettség jelzőjeként használják.

Az UNICEF ügyvezető igazgatója, Catherine Russell szerint a visszaesés vörös riasztás a gyerekek egészségére nézve. “Egy generáció óta a gyermekkori immunizáció legnagyobb tartós visszaesésének lehetünk tanúi. A következmények életekben lesznek mérhetőek” – idézi a portál.

2021-ben nagyjából 25 millió gyermek esett el a DPT egy vagy több dózisától, ami a 2020-as értéknél 2 millióval több, míg a 2019-es értéknél 6 millióval. Ennek hátterében több tényező is áll, köztük: a konfliktusok, a pandémia miatt egyre erősödő téves információk, a szolgáltatási és ellátási zavarok, illetve a tájékoztató kampányokat korlátozó lezárások. Az érintett 25 millió gyermek közül 18 millió egyetlen dózis oltást sem kapott. A gyermekek többsége Etiópiában, Indiában, Indonéziában, Nigériában és a Fülöp-szigeteken él.

Világszerte elveszett a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinák 2019-ben elért lefedettségének negyede, és jelenleg csak a lányok 12 százaléka védett teljesen.

A szakértők a 2020-as lezárásokat követően bíztak a 2021-es javulásban, de végül a DTP-lefedettséget tekintve a tavalyi volt a legrosszabb év 2008 óta. Szintén a legalacsonyabb 2008 óta a kanyaró elleni védőoltás első dózisának lefedettsége is, ami 81 százalékra esett vissza.

Forrás: 24.hu