Gyerek

Tanácstalan az anya, mert lánya kövérnek nevezte egyik osztálytársát

A TikTok népéhez fordult az anya, annyira nem tud mit kezdeni a helyzettel.
2024. Április 15.
anya TikTok
Kép: TikTok pillanatkép /Brittany Cole / GMA

Brittany Cole azt állítja magáról, hogy nagyon odafigyel arra, hogy mit ad át és mit tanít a gyermekeinek. Egy nemrégiben szerzett élménye azonban arra késztette, hogy a TikTok-hoz forduljon tanácsért. Történt ugyanis, hogy a lánya miután hazajött az iskolából, egy osztálytársáról kezdett mesélni: „Ő az a kövér lány rózsaszín szemüveggel.” És ekkor azt gondoltam: “Ó, istenem, hogyan reagáljak erre?” – mondta az anya. „Nem tudom, mit tegyek. Tönkre tegyem a lányom világképét azzal, hogy megtanítom neki, hogy a kövér szó sértés, és hogy nem szabad ezt mondania más gyerekeknek? Hagyjam annyiban a dolgot, és kockáztassam meg, hogy egy másik gyereket sérteget?” – kérdezte Cole a videóban.

A hozzászólásokban néhányan azt javasolták, hogy Cole segítsen a lányának a fizikai megjelenésen kívül más módon is leírni az embereket, míg mások azt javasolták, tanítsa meg a gyerekének, hogyan lehet a szavakat többféleképpen értelmezni.

„Bátorítsd arra, hogy találjon más módokat az emberek leírására. Hajszín, magas/rövid, hosszú haj/rövid haj stb.” – írta egy kommentelő.

„Szerintem fontos beszélgetést folytatni arról, hogy a szavaknak súlyuk van, és beszélgetést kezdeni a hatásról a szándékkal szemben” – írta egy másik.

Cole azt is elmondta, nem szeretné, ha lánya úgy nőne fel, hogy a “kövér” rossz szó vagy sértő, és gondolja, Norah egyszerűen fizikai tulajdonságként értelmezi a kifejezést. “Megtanulta a szót, és ez nem pozitív vagy negatív számára. Ez egy leíró szó” – magyarázta Cole. “De tudom, hogy a világ másképp látja.”

A Good Morning America megkérdezett egy szakértőt, Rachel Simmons-t, aki azt javasolta, hogy a szülő magyarázza el a gyerekének, hogy vannak kifejezések, amelyeknek árnyalatai és különböző jelentései vannak. „Fontos, hogy a szülő ne csak a saját értékrendje szerint nevelje a gyermeket, hanem úgy is, hogy megértse, mit gondol és mit tesz az otthonon kívüli világ” – mondta Simmons. Hozzátette, hogy a szülőknek inkább előbb, mint később kellene elkezdeniük a testképről és a testsúlyról való beszélgetéseket. Szeretném, ha ez a szó kevésbé lenne tabu” – mondta az anya. “Ha olyan ártalmatlanná válhatna, mintha valakinek a szemszínére utalunk. Ez csodálatos lenne.”

(abcnews.go.com)