Gyerek

Terjedőben a covid-alkoholizmus a szülők között – iszik, akinek elege van?

Járvány miatti szorongás, karanténhelyzet, bezártság, egész napos gyereknevelés: mintha mostanában mindenre az alkohol lenne a büszkén vállalt megoldás.
2021. Május 04.
Teljes káosz - Fotó: Getty

–       Vodka-szóda, csak az segít!

–       Két pohár sör minden este.

–       “Kibontom a kis vörösboromat, és én már jól vagyok.”

–       Csak estig kell kibírni. Aztán jöhet a pohár pálinka.

Ezeket a kommenteket egy olyan poszt alatt olvastam, ami arról érdeklődik, hogyan lehet kibírni a dackorszakot. De az internet népe szerint sok minden másra is az alkohol a megoldás. Az idegesítő szülőkre. Az idegesítő főnökre. A babasírásra. A kamaszok viselkedésére. A home office-ra. A home schoolingra. A home office-ra home schoolinggal súlyosbítva. A hétfőre. A keddre. Úgy általában minden típusú stresszre.

Bár nemrég újra nyitottak az iskolák és óvodák, van, aki a fertőzéstől való félelmében még nem engedi közösségbe a gyermekét. Neki minden bizonnyal további terhelést kell kibírnia – talán szintén valamilyen típusú alkohollal sikerül.

És bár az alkohol – mint tudjuk – nem old meg semmit, egy dolgot mégiscsak old: a szorongást. Így ez lehet az oka, hogy az utóbbi hónapok, a bezártság extrém helyzetében időnként kinyitottak a szülők egy-egy üveg italt.

Nehezített pálya

A két szülő otthon dolgozik a lakás két pontján, napi nyolc órában, miközben körülöttük egy-két-három gyerek próbál szintén túlélni a bezártságban – tegyük fel, nem túl sok négyzetméteren, kert nélkül -, mint a magyar családok jelentős része. Ha picik a gyerekek, akikre még vigyázni kell és lefoglalni őket, akkor azért nehéz, ha nagyobbak, akikkel tanulni kéne, akkor azért. Ha mindkettőből van, akkor meg azért.

Mindenki kénytelen volt tudomásul venni, hogy ez a helyzet: nem lehet bejárni a munkahelyek egy részére, és nem lehetett bejárni a gyermekintézményekbe sem. Szépen hangzik, hogy ha a szülők úgyis otthon vannak, akkor nem gond, hogy zárva vannak az óvodák, iskolák, hiszen van, aki otthon legyen velük. Otthon lenni, az még csak-csak. De dolgozni?! Teljes munkaidőben?! Legalább egy félmondatban elhangozhatott volna itt-ott, hogy ez szinte képtelenség, valamelyik fronton egész biztosan, hogy kudarcot vallunk, vagy az összesen. És akkor még a háztartás ellátásáról nem is beszéltünk. Szinte érthetetlen, hogy több gyerekes családok hogy zsonglőrködtek és boldogultak több hullámon át. Bízzunk abban, hogy nem csak az alkohollal

Nem vagyok prűd, semmi bajom azzal, ha az emberek olykor így “engednek fel”, nyugszanak meg, lazítanak. Tényleg hatásos. De azért hosszan tartó élethelyzetekre, úgy általában a gyereknevelési gondokra folyamatos gyógyírként ajánlgatni egymásnak, az vékony jég.

Mostanában divat lett bevallani, hogy az anyaság (szülőség) nagy kihívás. Hogy vannak mélypontok. Hogy az ember néha a pokolba kívánja az életét, és szívesen visszakapná a régit. Ez nem baj, jó, hogy tabuk törnek meg, jó, hogy nem csak mintaszülőnek szabad lenni a nap huszonnégy órájában. De néha mintha átesnénk a ló túloldalára: bloggerek mondják el, hogy pia nélkül bizony nem bírnának ki a gyerekeikkel egy hetet sem.

Ne mondom, hogy válasszanak más relaxációs technikákat, mert épp arról van szó, hogy az ember még a vécére sem mehet el anélkül, hogy ne hangozna fel, hogy “anyúúúú”, nemhogy mondjuk jógapózokat gyakoroljon zen hangulatban vagy citromfüves forró fürdőt vegyen és hasonlók. Persze, hogy jó néha az a pohár vörösbor. De azért ott el kell gondolkodni, ha nélküle már semmi nem megy. Érdemes megnézni ehhez ezt a videót: