Gyerek

Toxikus sokkot okozhat az arcüreggyulladás

A gyermekeknél fellépő toxikus sokkok 20 százalékáért is felelősek lehetnek az arcüreggyulladások - derült ki egy tanulmányból.
2009. Június 19.

A toxikus sokk szindróma jellegzetes tünetei a láz, a kiütések és az alacsony vérnyomás, ezt a betegséget sokan a tamponhasználattal és a menstruációval hozzák összefüggésbe.Felső légúti fertőzés Bár nem annyira közismert, de számos más kockázati tényező is létezik a toxikus sokk szindróma szempontjából, ilyenek a sebészeti metszések gyulladásai, a szülés illetve vetélés után fellépő fertőzések és számos kötőszöveti károsodás.

Dr. Kenny H. Chan, a Colorado Egyetem Orvosi Kara és a Denveri Gyermekkórház kutatója munkatársaival együtt összesen 76 gyermek orvosi adatait dolgozták fel, az átlagéletkor 10 év volt, valamennyien toxikus sokk szindrómában szenvedtek. Közülük 23-nál állították fel az akut vagy krónikus nátha és arcüreggyulladás diagnózisát is. A 23 gyermekből tízen kerültek intenzív osztályra – négyüknél kellett keringéstámogatást alkalmazni, hatuknál pedig műtétet végezni.

A kutatók szerint tehát a nátha-arcüreggyulladás és a toxikus sokk viszonylag gyakran fordul elő, ebben az esetben 21 százalékban, ami nem kevés. “Nagyon fontos, hogy az orvosok, különösen a gyermekintenzíves szakorvosok felismerjék, hogy a nátha és az arcüreggyulladás önmagában is okozhat toxikus sokk szindrómát” – írják a szerzők.

“Amennyiben felmerül a toxikus sokk szindróma diagnózisa és nincs más ok, meg kell vizsgálni az arcüregeket. Ha a klinikai állapot megengedi, fül-orr-gégész konzulenst kell hívni, le kell oltani az arcüregeket és át kell mosni azokat.” A tanulmány az Archives of Otolaringology – Head & Neck Surgery folyóiratban jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

Ezek is érdekelhetnek:

  • Ritkán szúrják
  • Gyógyító meleg a fájdalomra
  • Füles kérdések, torokszorító gondok
  • Ártalmas óvatoskodás?
  • Forrás: Medipress