Gyermekbetegségek

Kullancs-encephalitis tünetei és kezelése gyerekeknél

A kullancs nem csak a Lyme-kór miatt veszélyes: a kullancs-encephalitis ritka, de súlyos betegség. Mit kell tudnod róla?
2017. Március 20.

Mi az a kullancs-encephalitis?

A kullancs által terjesztett legritkább, de legsúlyosabb fertőzés a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis). A mi régiónkban a közönséges kullancs terjeszti, mely a bőrbe fúródva, vérszívás közben juttatja gyomortartalmát a vérkeringésbe, ami a betegséget okozó vírust tartalmazhatja.

Kisebb mértékben, de előfordulhatnak élelmiszerekkel közvetített járványok is. Ezek fertőzött kecske, tehén és juh pasztörizálatlan tejével, illetve a belőlük készült tejtermékekkel következhetnek be. Ekkor az emésztőrendszerből szívódik fel a vírus. Aki egyszer átesett a fertőzésen, az életre szóló immunitást szerez.

A kullancs-encephalitis tünetei

A betegség a csípés után 7-14 napos lappangási idővel, bizonytalan – influenzához hasonló – légúti tünetekkel, lázzal indul, a fertőzésnek gyakran ez az egyetlen megnyilvánulása.

Gyakori tünete a fejfájás és a hányás. Az idegrendszer megbetegedése néhány nappal később átmeneti láztalanságot követve újabb lázas periódussal kezdődik. Eszméletlenség, bénulások léphetnek fel, melyek akár halálhoz is vezethetnek. Előfordul, hogy az egész agyállomány részt vesz a gyulladásban, máskor viszont csak az agy körülhatárolt területein jelentkezik.

A klinikai tünetek kialakulása attól függ, hogy milyen területen zajlik le a gyulladás. Kialakulhat beszédnehézség, fejfájás, szemmozgási zavarok, aluszékonyság, a viselkedés megváltozása.

A kisebbeknél a kutacs kidomborodása és a megváltozó sírás is (sikoltó sírás) lehet intő jel. Figyelmeztető tünet a tarkómerevség, a fénymerev, tág pupilla. Ha ezeket a tüneteket észleled, késlekedés nélkül hívj orvosi segítséget!

A kullancs-encephalitis diagnózisa, kezelése

A kullancs-encephalitis diagnózisa a klinikai tünetek, illetve eszközös (képalkotó vizsgálatok) és laboratóriumi vizsgálatok (vérvizsgálat, bakteriológiai vizsgálat vizeletből, székletből, gerincvelő-folyadékból) segítségével történik.

A kullancs-encephalitis gyógyítása főleg tüneti kezelésből és egyes esetekben antibiotikumok adásából áll. A gyermek általános állapotától függően intenzív osztályos ápolásra is szükség lehet, melyet hosszadalmas neurológiai utókezelés is követhet attól függően, milyen maradványtünetek alakultak ki. A betegség kimenetele változó, gyakoriak a teljesen gyógyult esetek. Máskor egész életre szóló bénulások vagy más kiesési tünetek – a szellemi funkciók csökkenése, látás- és hallászavarok – maradhatnak vissza.

A kullancs-encephalitis öntörvényű, így sajnos az agykárosodás mértékét nem lehet gyógyszeresen befolyásolni.

A kullancs-encephalitis rendkívül komoly betegség, akár halált is okozhat!

A kullancs-encephalitis megelőzése

A megelőzésre kifejezetten gyermekek számára előállított védőoltások állnak rendelkezésre, amelyek inaktivált vírust tartalmaznak. Oltási szövődményként láz, az oltás helyén enyhe bőrpír és fájdalom jelentkezhet, illetve előfordulhat ideggyulladás, fejfájás és hányás.

Az immunizáláshoz az első évben három injekciót, majd három-öt évente egy-egy emlékeztető oltást kell beadatni ahhoz, hogy a védettség tartós maradjon.

Az oltásokat célszerű még télen megkezdeni, hogy a kullancsszezon idejére már védett legyen a gyermek. A kullancscsípés után közvetlenül viszont nem szabad megkezdeni az oltási sorozatot, hiszen egy oltást követően csak hetekkel később jelennek meg az ellenanyagok a szervezetben, addigra pedig a vírus már eljutott a központi idegrendszerig. A csípést követő oltás ráadásul a laboratóriumi vizsgálatokat is befolyásolhatja.

Mivel a csecsemők szinte soha nem fertőződnek, az első kullancs-encephalitis elleni oltást érdemes másfél éves kor felett, a kötelező védőoltásokat követően elkezdeni. A fertőzés veszélyétől függően, az orvos javaslatára gyorsítva is beadható, az oltóanyagtól függően más-más időközzel.

Gyermekekkel tervezett kirándulás során kerüljétek a magas fűvel benőtt, bozótos, nehezen járható utakat, és inkább a kijelölt gyalogösvényen haladjatok! Piknikezéskor, strandoláskor mindig vigyetek takarót, amit le tudtok teríteni a fűre.

Ügyelj arra, hogy a gyerek megfelelően legyen felöltöztetve: világos színű, az egész testet takaró ruhát és világos kendőt, sapkát adj rá, hogy idejében észrevehesd a kullancsokat! A zokni és a felső, trikó mindig legyen betűrve a nadrágba, hogy a kullancs ne juthasson a bőrfelszínhez.

Ha kislányod van, akkor soha ne felejtsd el befonni vagy feltűzni a haját, hiszen a hosszú haj alatt könnyen elrejtőzhetnek ezek a vérszívók! Használjatok kullancsriasztó szert, figyeld a hatóidejét is! Már bio (toxikus anyagokat nem tartalmazó) bőrbarát verzióban is hozzájuthatsz ezekhez a drogériákban, patikákban. Az óvatosság kedvéért azonban vékonyan alkalmazd ezeket is, mert előfordulhat, hogy allergiás bőrreakciókat okoznak. A hatóidő letelte után ne feledd el újra alkalmazni őket!

A kullancsriasztók mellett érdemes már a kirándulásra magaddal vinni egy kullancskiszedő csipeszt, kanalat, amivel azon nyomban el tudod távolítani a kéretlen vérszívót. A kullancs eltávolításakor nagyon fontos a gyorsaság: amint észlelted a gyermeken a kullancsot, azonnal távolítsd el! Nem kell orvoshoz menni, mert ezzel csak telik az idő, miközben nő a fertőzésveszély. A feji végéhez, tehát a bőrhöz közel fogd meg a csipesszel az élősködőt úgy, hogy a potrohát ne nyomd össze, és határozott mozdulattal húzd ki. Nem szabad semmivel sem kezelni, lekenni, érdemes viszont feljegyezni a csípés időpontját, és a csípés helyét is szemmel kell tartani.

Kirándulások, piknikek, játszóterezés után is érdemes alaposan átvizsgálni a gyermeket: a fül mögötti területet, a hajas fejbőr és a szőrtelen rész határát kell alaposan átnézni. Kritikus terület a lágyékhajlat és a hónalj is.

Hasznos tudnivaló a kullancs-encephalitisről

A kullancs nem kedveli a teafa-, a geránium- és a citromolajat. Érdemes ezeket az illatokat is felhasználni a kullancsriasztó szerek mellett.

Ezek a cikkek is kapcsolódnak a kullancs-encephalitishez:

Már egyéves kortól ajánlott a kullancs elleni védőoltás

7+1 tipp, hogy megelőzd a kullancscsípést

Egyetlen kullancscsípés is okozhat súlyos betegséget

Mindenhol rengeteg a kullancs, a városban is 

Hogy kell kiszedni a kullancsot?