Kamasz

Ekkor éri el egy lány a végső testmagasságát

A legtöbb lánynál a pubertás 15 éves kor körül ér véget, és ekkor meg is áll a növekedés. Ez a folyamat korábban megy végbe a lányoknál, mint a fiúknál.
2023. Március 01.
testmagasság lányok
Fotó: Getty

Emlékezhetünk, hogy amikor a gyermekünk még baba volt, vagy kisgyerek, nagy dolognak számítottak az úgynevezett növekedési ugrások. A legtöbb kicsi ilyenkor rosszkedvű lett, nyűgös esetleg éhesebb és rosszabb alvó.  Ahogy idősebbek lettek, a növekedés már fokozatosan ment végbe. Lehet, hogy észre sem vetted, mennyit nő a gyermeked. Csak annyit vettél észre, hogy szükség volt egy új farmerre… De amint a gyerekek elkezdik a pubertást, a gyors változások elölről kezdődnek. Egy év alatt könnyen nőhetnek akár négy centit. Szóval mikor ér véget ez a szakasz? – teszi fel a kérdést a verywellfamily cikke. 

Mind a lányok, mind a fiúk esetében a növekedés általában leáll, amikor a pubertás véget ér. Azoknál a lányoknál, akiknél korábban kezdődik a pubertás, mint a fiúknál, ez 15 vagy 16 éves kor körül jár. A fiúk esetében a növekedés akár 18 éves korig is folytatódhat.

Mikor várható növekedési ugrás?

A legtöbb kislány 11 éves kora körül jelentős pubertással összefüggő növekedési ugrást tapasztal, bár a pontos életkor meglehetősen változó lehet. A pubertás 8 éves kor előtti kezdete a szokásostól eltérő, ahogy az is, ha valakinél 15 vagy 16 éves korban még semmiféle változás nem tapasztalható. Az általános szám pont középen jön el: 11 éves kor körül – ez egy-két évvel előzi meg az első menstruáció megérkezését.

Lássuk, mi történik az első növekedési ugrásban!

• A magasság az egekbe szökik. A lányok évente 5-8 centi között nőhetnek a menstruációig, ami a gyors növekedés végét jelzi.
• A mellek elkezdenek fejlődni. Ez lehet lassú folyamat, amely kis mellbimbókkal és elsötétült bimbóudvarokkal kezdődik, és végül nagyobb mellnövekedéshez és kiálló mellbimbókhoz vezet.
• A szemérem- és hónaljszőrzet nőni kezd. Ez a szőr eleinte lehet világos, finom vagy ritka, de lassan egyre jobban megnő és sötétedik.
• A szaporítószervek növekednek. Lánya szeméremtestének és szeméremajkainak mérete megnő, és belső szervei – például a hüvely és a méh – is növekedni fognak.
• A pattanások, az izzadás és a testszagok fokozódnak. A változó hormonok, például az ösztrogén és a progeszteron hatására a bőr zsírosabbá válhat, vagy könnyebben eltömődhet. Ez az első pattanásokhoz, valamint fokozott izzadáshoz és testszaghoz vezethet.
• Ingerlékenység vagy hangulati ingadozások jelentkeznek a hormonális változások miatt.
• A láb mérete megváltozik. Ez tulajdonképpen a lányok pubertásának egyik korai jele – ez az első testrész, amely ilyenkor változni kezd. Egy kislány cipőmérete így 12 éves kora körül már megközelítheti a felnőtt méretét.

A kezdeti növekedési ugrás után általában egy második kisebb növekedés következik be, miután a lányok menstruálni kezdenek. Nőhetnek még 2-7 centit, de ez jellemzően fizikai növekedésük végét jelzi (azaz általában ekkorra már elérik felnőttkori magasságukat). A mellek növekedése ezen a ponton is leállhat, de előfordul, hogy még néhány évig enyhén növekednek.

A növekedést befolyásoló tényezők

Nem a hormonhatás az egyetlen olyan tényező, amely befolyásolja a pubertást. A családi genetikától az étrenden át a betegségekig sok minden felgyorsíthatja vagy késleltetheti.

Táplálkozás és súly

Az, hogy mit eszünk, szerepet játszik testünk növekedésében, így ha gyermeke nem kap megfelelő tápanyagot, vagy más módon alultáplált, előfordulhat, hogy nem ugyanabban az ütemben nő, mint társai. A túlsúly vagy az átlag feletti testzsír miatt egy lány korábban megy át a pubertáson. A soványság, a túl kevés testzsír pedig késleltetheti a folyamatot.

Genetika

A gyerekek a magasságuk egy részét a szüleiktől öröklik, így bármennyire is egészséges a gyermeked, előfordulhat, hogy nem tudja „kinőni” a génjeit. Ha te és/vagy partnered alacsonyabb vagy magasabb az átlagosnál, ez meghatározhatja a gyerekek növekedésének általános görbéjét is.

Hormonokkal kapcsolatos állapotok

Mind a pajzsmirigy, mind az agyalapi mirigy felelős a pubertás kezdetével kapcsolatos hormonok szabályozásáért. Ha gyermeke pajzsmirigyszintje alacsony, vagy az agyalapi mirigy nem működik megfelelően, előfordulhat, hogy nem bocsátja ki a pubertás megkezdéséhez szükséges hormonokat (vagy nem termel belőlük annyit, hogy az jelentős növekedési ugrást okozzon).

Krónikus betegség

Néhány krónikus betegség, például a fiatalkori ízületi gyulladás, a cisztás fibrózis és a cukorbetegség szintén lassítja a serdülőkorú gyermekek növekedését. A gyulladásos bélbetegség is befolyásolhatja a növekedést.

Nincs olyan mágikus teszt, amely biztosan megmondaná, hogy már nem nő tovább a gyerek, de vannak tipikus jelek.

Lányod vélhetően elérte felnőttkori magasságát, ha:

• A növekedése jelentősen lelassult az elmúlt egy-két évben.
• Menstruációja az elmúlt egy-két évben kezdődött.
• A szemérem- és hónaljszőrzete teljessé vált.
• A mellek és a csípő dúsabbak és kerekebbek. Ha gyermeked nem növekszik

Minden gyermek a saját tempója szerint fejlődik, de ha lányodnak tizenöt éves koráig nem jött meg a menstruációja vagy a hormonális fejlődés egyéb jelei nem mutatkoztak rajta, kérj időpontot gyermekorvoshoz vagy háziorvoshoz. A késés egészségügyi probléma, hormonális egyensúlyhiány vagy alultápláltság jele lehet.15 éves kor előtt azonban próbálj türelmes lenni, mivel a pubertáskor nem pontosan kezdődik.