Kamasz

Elkezdődött a tanárok egyhetes országos sztrájkja

A legnagyobb megmozduláshoz a szakképzésben dolgozók is csatlakoznak.
2023. Január 23.
üres osztályterem
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Január 23-tól hét napon át tartó országos sztrájknapokat hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), akikhez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott. A pedagógusok az ország minden pontjáról jelezték, hogy munkabeszüntetéseket tartanak, írja a hvg.hu.

A legnagyobb megmozdulás január 31-ére várható, ehhez már a szakképzésben dolgozók is csatlakoznak a reggel 8–10-ig tartó, kétórás figyelmeztető sztrájkjukkal. Ezen a napon zárulnak a sztrájkok, a tavalyi figyelmeztető sztrájk évfordulójára meghirdetett Szolidaritás Napjával és országos ülősztrájkkal, amelyre a PDSZ meghívta a szakszervezeteket, civil szervezeteket és állampolgárokat is.

A tanárok, és a velük szolidáris diákok és szülők tavaly sztrájkokkal, élőláncokkal, tiltakozó megmozdulásokkal próbáltak érvényt szerezni követeléseiknek – azonban ezekből még semmi nem teljesült. A polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok közül pedig többeket elbocsátottak, és voltak, akik maguktól mondtak fel.

Az eddigi követelések mellé két újabbat is megfogalmaztak a szakszervezetek: azt kérik a kormánytól, hogy vonják vissza a tanárok kirúgásának szabályain változtató kormányrendeletet, továbbá a sztrájkjogot korlátozó törvény hatályon kívül helyezését kérik.

Forrás: hvg.hu