Kamasz

Felsőoktatási felvételi: közel 121 ezren jelentkeztek

Közel 121 ezren nyújtottak be érvényes jelentkezést a 2024. szeptemberben induló képzésekre.
2024. Március 12.
(Kép forrása: Getty Images)

120 990-en jelentkeztek a 2024 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre.

A jelentkezők 67 százaléka alapképzésre, 20 százaléka mesterképzésre, 10 százaléka osztatlan szakokra, 3 százaléka pedig felsőoktatási szakképzésre jelentkezett – írja közleményében az Oktatási Hivatal.

Erősödött a vidéki egyetemek iránti érdeklődés a tavalyi évhez viszonyítva, és szintén az átlagnál jobban nőtt az érdeklődés az MTMI képzések – a műszaki, informatikai, természettudományi képzési területek szakjai – iránt, valamint az agrár, a pedagógusképzés, az orvos- és egészségtudomány képzési területek iránt is.

Az alapképzések közül a gazdálkodási és menedzsment, a pszichológia, a kereskedelem és marketing, a mérnökinformatikus, illetve az óvodapedagógus képzést jelölték meg a legtöbben az első helyen.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy hamarosan elindul az e-ügyintézési időszak, és a felvételizők az E-felvételiben nyomon követhetik a rögzített adataikat, ellenőrizhetik a feltöltött dokumentumaikat, illetve azok feldolgozottságát, elbírálását, valamint később láthatják a rögzített/átvett eredményeiket és a felvételi pontszámaikat is.

A felvételi jelentkezés beadása után megszerzett dokumentumok, eredmények feltöltésére július 10-ig lesz majd lehetőségük, és egy alkalommal módosíthatják a jelentkezési helyek sorrendjét.

Átalakult a felsőoktatási felvételi szakmai vizsga rendszere, ennek esetében a jelentkezési határidő április 30 – írja a hivatal.

Az idei felvételi eljárásban változott az alap- és osztatlan képzések esetében a pontszámítás: az egyetemek, főiskolák határozzák meg, hogy milyen eredményekért, követelményekért adnak úgynevezett intézményi pontokat (legfeljebb 100 pontot) a tanulmányi és az érettségi pontok mellé (maximum 400 pont). Az elmúlt évekhez képest az érettségi pont számítása esetében az emelt szintű érettségiért járó pontokat 100 százalékos értéken, a középszintű érettségiért járókat pedig 67 százalékos értéken számítják át.

A változások az ügyintézési folyamatokat is érintik, melyről bővebb információ az E-felvételi felületén olvasható.

A felvételi ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik majd ki.