Kamasz

Mikortól nézzen híradót a gyerek?

Nagyjából mikor elég nagyok ahhoz a gyerekek, hogy ők is megnézzék a híreket? Hogyan beszélgessünk velük a híradóban látottakról?
2022. Szeptember 16.
kisgyerek tvt néz

A hírek időnként még nekünk, felnőtteknek is ijesztőek lehetnek, egy komolyabb tragédiáról, vagy ha éppen a közelmúltat tekintjük, egy háborúról, egy világjárványról szóló híradások kapcsán komolyabb szorongást, stresszt is megélhetünk. Természetes, ha a gyermekeket megpróbáljuk megkímélni ettől.

Azonban egyrészt idővel fel fog támadni a kíváncsiságuk, és az igényük a tájékozódásra, másrészt a társaiktól, vagy az internetnek köszönhetően egyébként is hallani/olvasni fognak dolgokat. A lehető legjobb az, ha tudatosan kezeljük ezt a témát is, és fokozatosan vezetjük be a gyerekeket a hírfogyasztásba, és megválaszoljuk a hírek kapcsán felmerülő kérdéseiket, illetve segítünk neki abban, hogy valóban jól értelmezze a hallottakat, látottakat.

De mégis mikortól jön el ennek az ideje? Mikortól nézheti a híreket?

Egy konkrét életkort talán nem is lehet meghatározni, hiszen minden gyerek másképp érik, és az érdeklődésük sem azonos ugyanazokban az életkorokban.

Sok szakértő ért egyet abban, hogy a 6 évnél fiatalabb gyerekeket jobb távol tartani a hírektől, írja a Yahoo Parenting cikke. Ők még lehet, hogy nem tudják megérteni, hogy mit látnak, de attól még magukba szívják, viszont fejlődésileg nem állnak készen arra, hogy a való élet kontextusába helyezzék. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy ha a szülők komfortosak azzal kapcsolatban, hogy az idősebb gyerekeik nézik a híreket, akkor nézzék meg velük együtt, hogy megválaszolhassák a kérdéseiket. De a megrázó részleteket hagyják ki.

„Bár a 6-8 éves gyerekek kezdenek logikusabban gondolkodni az eseményekről, mégsem kell mindent tudniuk arról, ami történik” – idézi a portál Diane Levin, a Wheelock Főiskola oktatási professzora PBS-nek adott nyilatkozatát. „Ha a gyermeked híreket néz, olvas vagy hallgat (még ha csak véletlenül is), akkor lehet, hogy emlékeztetni kell arra, hogy milyen távol történt az erőszakos esemény, vagy hogy bizonyos bűncselekmények valójában milyen ritkán történnek.”

A The New York Times Parentingen megjelent cikkében Paul L. Underwood is azt írja, hogy várjunk ezzel a gyerek 7 éves koráig. Nem számít, mennyire tűnnek késznek a kicsik, a Common Sense Media (egy amerikai szervezet, amely médiatartalmak és technológia gyermekeknek való alkalmasságáról nyújt tájékoztatást – a szerk.) erősen azt javasolja, hogy a szülők várják meg, amíg a gyermek betölti a 7. életévét, még ha enyhe híreknek is tennék ki őket.  A Common Sense Media alelnöke és főszerkesztője, Jill Murphy szerint ami a 7 éven aluliakat illeti: „sohasem jó ötlet traumatikus információt megosztani ilyen korú gyerekekkel”. A kisebbek ugyanis nehezen tudnak különbséget tenni aközött, hogy mi a valódi és mi a hamis, mi van térben közelben és mi távol, mi lehetséges, és mi az, ami nagyon valószínűtlen.

Mások pedig azt javasolják, hogy érdemes megvárni, amíg a gyerekek 8-10 éves kor közöttiek lesznek, mielőtt hírműsorokat nézhetnek. Jan Faull, oktató és az Unplugging Power Struggles című könyv szerzője elmondta a Parents magazinnak, hogy ha a gyermek aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy valami, amit lát vagy hall, vele is megtörténhet, például elmehetnek vele a könyvtárba egy könyvért, ami a hírről szól, ami aggasztja, például szökőár, bűnözés, vagy más. „Az iskoláskorú gyerekek komfortosabban viselik a nehéz témákat, ha jobban megértik azokat.”

De honnan lehet tudni, hogy a gyermek készen áll a komolyabb hírekre? A szakértők szerint ennek a jele lehet például, ha kérdéseket tesz fel az iskolában hallott hírekről, vagy azt kéri, hogy hadd nézze meg otthon a híradót. Jane Katch gyermekfejlesztési szakértő és szerző a PBS-nek azt mondta, hogy „ezek a jelek arra utalnak, hogy a gyermek készen áll a korlátozott kitettségre”.

Beszéljetek a látottakról, hallottakról

Még a tinédzsereknek is szükségük lehet a szülő útmutatására bizonyos témákban. A gyerekek nem mindig tudják kontextusban értelmezni az eseményeket, és nehézséget okozhat az is, hogy az információforrás hiteles-e vagy sem, írja Caroline Knorr, a Common Sense Media szülői szerkesztője. „És bár az idősebb tinédzserek jobban meg tudják érteni az aktuális eseményeket, de számukra is okozhat kihívást, amikor a tényeket – vagy félretájékoztatást – kell kiszűrniük.”

A Family Education szerint is érdemes együtt nézni a híreket a gyerekkel, majd utána beszélgetni vele a tévében látott eseményekről. Kérdezd meg a gyermekedtől, hogy van-e bármilyen aggodalma annak kapcsán, amit a képernyőn látott. Ez segít, hogy tudd, hogy mit mondj neki, és bátorítja abban is, hogy merjen beszélni a félelmeiről.

Ha elmondja, hogy fél valamitől, amit látott, azt vedd mindig komolyan. A gyerekek olyan dolgok miatt is aggódhatnak, ami felnőtt szemmel abszurdnak tűnik, de ha ezek miatt például kinevetik őket, akkor lehetséges, hogy a jövőben már nem szívesen fogják megosztani az aggodalmaikat. Attól még hogy egy félelem irracionálisnak tűnik, nem lesz kevésbé valós.

Ha a gyermeked szorongásait átgondolod, mérlegeled, és gyakorlatias, problémamegoldó megközelítést alkalmazol, az egyrészt mutatja, hogy foglalkozol az aggodalmaival, másrészt az ésszerű válasz nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy megnyugodjon.

Felhasznált források: yahoo.com, nytimes.com, familyeducation.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu