Kamasz

Legyen a te gyerekedé a legmenőbb arcfestés – így készítsd!

Az arcfestés minden idők egyik legszórakoztatóbb tevékenysége, és Katandi segítségével most te is profi és magabiztos arcfestő lehetsz, ha velünk tartasz. Mutatjuk, mire érdemes figyelned!
2023. Február 15.
nyuszi kislány arcfestés
Fotó: Getty

Nagyban benne járunk a farsangi szezonban. Ha nálatok még nem volt meg a buli, a jelmezt kiegészíthetitek egy gyönyörű színekben pompázó, egyedi arcestéssel, amihez adunk néhány technikai tippet és kreatív ötletet – szakember segítségével. 

Balázs Andrea Katalin (Katandi) festőművészt, arc-, henna- és testfestőt rengeteg szülő és pedagógus keresi fel a farsangi szezonban, hogy egy-egy különleges maszkkal vagy egyedi dísszel dobják fel a gyerkőcök külsejét, és a maszkabálra szánt jelmezeket.

Ezeket kell beszerezned

Az arcfestő alapanyagok többségét ma már bármelyik papír-írószer vagy művészboltból beszerezheted, ám arra figyelj, hogy vízbázisú festéket válassz! Ezeket ugyanis – az olajalapú készítményekkel ellentétben – könnyebben le tudod mosni a gyermek arcáról.

Kontúrozónak fehér és fekete festékre lesz szükséged, ezek mellé érdemes még az alapszíneket (kék, sárga, piros) is a kosaradba dobni. A kislányoknál továbbra is nagyon menő a rózsaszín, a türkizzöld, valamint a világoskék, és óriási népszerűségnek örvendenek az ún. csíkos festékek is, amelyekkel szivárványszíneket festhetünk egyetlen mozdulattal az arcra.

A festék felviteléhez többféle ecsetre, illetve szivacsra lesz még szükséged – ez utóbbi akár egy vadonatúj, tiszta mosogatószivacs is lehet.

Milyen ecseteket válassz?

 • kerek, vékony ecsetet (1-es vagy 2-es méretű)
 • kerek, 4-es ecsetet – a vonalhúzáshoz
 • széles, lapos ecsetet (12-től 20-as méretig)

Szükséged lesz még egy kisebb spriccelőre, ecsettálakra (vagy 2 db kis pohárra), valamint papírtörlőre és nedves törlőkendőkre egyaránt.

Ha ki szeretnétek próbálni a csillámokat, akkor puha, bőrbarát, lekerekített csillámot használj, és kerüld azokat, amelyeken kis tüskék találhatóak (ezt nagyítóval ellenőrizni tudod). Mivel a kisebb gyerkőcök bedörzsölhetik ezeket a szemükbe, így náluk ne kísérletezzünk!

Előkészületek

 1. Első lépésként tégy az alkarodra a festékből, és ha nem okozott allergiás reakciót, végezz a gyermek alkarján is bőrpróbát!
 2. Nagyon fontos, hogy a festés előtt tisztítsd meg a gyermek arcát!

Ha biztosra akarsz menni – vagy esetleg több gyermek arcát is fested – érdemes fertőtlenítő tablettát dobni az ecsetestálba, illetve az ecseteket és szivacsokat bőrbarát fertőtlenítő folyadékban is célszerű kimosni.

 1. Mindig ültesd a gyermeket veled egy magasságba! Ha szükséges, használj magasítót, vagy ha kéznél van, akkor kisebb gyermeknél az etetőszék is praktikus ülőalkalmatosság lehet.
 2. Arcfestéskor legyen a kezed ügyében egy kisebb spriccelő is. Ezzel fújj rá a festékre, majd ecsettel és szivaccsal vidd fel azt a gyermek bőrére. Így nem maszatolod össze a festékeket.

Arcfestő minták

Az internetről számtalan mintát, sablont szedhetsz le, és ötletekből sem lesz hiány, de kezdő arcfestőként érdemesebb az egyszerűbb mintákkal kezdened.

A cicaminta például a fiúknak és lányoknak is festhető és egyáltalán nem bonyolult:

 1. Rajzold fel a szemöldök fölé háromszög mintában a fülecskék kontúrjait, ebbe szivaccsal vidd fel a fehér vagy barna festéket.
 2. Tegyél az orrára egy kis pöttyöt.
 3. A száj környékén formázd meg a bajszocskákat.

A kislányok körében a pillangóra, a hercegnős és virágos mintákra van leginkább igény, a fiúknál a tigris, az oroszlán és a pókember a legkedveltebb és egyúttal a legkönnyebben el is készíthető minta.

Tavaly nagyon sikeres volt az egymozdulatos, csíkos arcfestés technika, illetve a féloldalas minták is hatalmas népszerűségnek örvendtek.

+ 1 Tipp: Kisgyermekeknél lehetőleg ne fess a szem környékén, és akkor is kerüld el ezt a részt, ha a gyerkőcnek mélyen ülő szeme van!

Technikai tippek Katanditól

 • Az arcfestéssel érdemes a hároméves kort megvárni.
 • Próbálkozz féloldalas mintákkal (vagyis, ha jobb kezes vagy, akkor a gyermek bal oldalára fesd fel a mintát), ezek jobban kézre állnak.
 • Ha nagyon remeg a kezed, akkor vagy támaszd meg a könyöködet egy asztalon, vagy a kisujjadat tedd a gyermek fültövéhez vagy a halántékához.
 • Próbálj meg az izgő-mozgó gyermek ritmusát felvéve, szakaszosan dolgozni! Ha sikerül elterelni a figyelmét, akkor a nyugodt pillanatokban rajzolj meg 1-1 vonalat.
 • A festék eltávolításához használj nedves törlőkendőt, amit teríts az arcára, és így itasd fel a bőréről! Ne dörzsöld az arcát!

További inspirációért nézz szét Katandi közösségi oldalán!