Kamasz

Másodfokú hőségriasztást adtak ki csütörtökig az egész országra

Hétfő délutántól csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztást adtak ki az ország egész területére.
2023. Augusztus 21.
kisgyerek ventillátorral
(Kép forrása: Getty Images)

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve augusztus 21-e, hétfő 14 órától augusztus 24-e, csütörtök 24 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére vonatkozóan, olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ oldalán.

A tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes az elhúzódó hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre, hívja fel rá a lakosság figyelmét a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményükben.

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat – ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni –, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

A kánikula idején – kiemelten 11-17 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát; zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel! Ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 °C-ra melegedhet fel. Ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot – figyelmeztetnek a közleményben.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. Idén már 4846 tűz volt a szabadban, és az esetek során tizennégy ember meg is sérült.

Az NNK és a BM OKF azt kéri, hogy a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. A kerti zöldhulladékot ne égessük el, és ha grillezünk vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül.

A strandolók figyelmét felhívják arra, hogy vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédőkrémet, felhevült testtel pedig semmiképp se ugorjanak vízbe.

A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, és a sapka, kalap viseléséről sem.

Forrás: NNK és BM OKF