Kamasz

Egyre többen tartanak menzeszpartit. Kínos vagy vagány?

Mi is az a menzeszparti és miért lehet szükség rá egyesek szerint? Elmagyarázzuk.
2023. Január 24.
menzeszparti
Fotó: Getty

Amikor Tera Penoyer megtudta, hogy tizenegy éves lányának jelentkezett az első menstruációja,a michigani anya azonnal tudta, mit kell tennie: bulit rendezni – írja a Yahoo.com.

„Voltak piros léggömbjeink és plakátjaink, amelyeken az állt, hogy „period party”, és úgy nézett ki, mintha vörös vér csöpögne róluk” – mondja Penoyer a Yahoo Life-nak.

„Volt egy piros terítőnk, valamint egy csomó tampon és betét a falra aggatva.”

Penoyer azt mondja, hogy csak azért nem tett ugyanígy két idősebb lányánál, mert akkoriban nem is tudta, hogy léteznek ilyen rendezvények, és hogy számíthatnak. Akkor hallott erről, amikor megnézte Bert Kreischer komikus egyik előadását, amiben kedves-viccesen mesél saját lánya partijáról.

Azóta megszaporodtak az efféle ünneplések, amelyekben szerepet játszhat egy menzesz-témájú ajándékkosár, vörös ételek (például red velvet torta) és hasonlók. A közösségi média tele van ötletekkel, példákkal, és persze rengeteg megjegyzéssel olyan emberektől, akik szerint ezek a bulik szükségtelenek és kínosak. Kreischer, aki segített növelni a dolog ismertségét, azt mondja, meglepte, hogy kinek van a legtöbb negatív visszajelzése. „A nőknek sokkal jobban tetszett, mint gondoltam volna – mondja. – Megdöbbentett, hogy néhány férfinak volt inkább problémája ezzel.”

Kreischer azt is elmondta a Yahoo Life-nak, hogy a lánya nem volt túlságosan boldog, amikor megtudta, hogy a partija bekerült apja előadásába, de aztán meglátta az értelmét.

„Ami megváltoztatta a véleményét, az a szülők és kislányok válaszai voltak – mondja Kreischer, aki azt tanácsolja a szülőknek, hogy hallgassanak lányaikra a témában.

„Hagyd, hogy ő tervezze meg, te csak légy másodpilóta – mondja. – Legyen minden úgy, ahogyan ő szeretné, ez legyen az ő ünnepe!”

Végül pontosan így tett Penoyer a lányával, aki úgy döntött, hogy menzeszének még nevet is ad: Angelica. Az Angelicát fogadó buli nem volt macerás; néhány óra alatt megtervezték, és még aznap este meg is tartották. Ott volt Penoyer többi gyermeke, barátja, és az ő tizenegy és kilenc éves fiai.

Az anya szerint a buli jó alkalom volt nemcsak az ünneplésre, de az ismeretterjesztésre is. A négy kislány édesanyja abban reménykedik, hogy másképp nevelheti fel gyermekeit, mint ahogy őt nevelték, megjegyezve, hogy őt arra tanították, hogy egyáltalán ne beszéljen menstruációs ciklusról. Szeretne gondoskodni arról, hogy lányai ne szégyelljék magukat, amikor elélrnek a női élet ezen mérföldkövéhez.

Shanicia Boswell, a Black Moms Blog szerzője így vélekedik erről: „Mi vagyunk a lányaink első tanárai. El kell engednünk minden stigmát, ami köt minket. A nők az idők kezdete óta menstruálnak, mégis, ez valamiért még mindig tabusított. Túl kell végre lépnünk ezen.”

Tea Penoyer pedig így összegez: „Tudom, hogy ezek a bulik újdonságnak számítanak, de remélem, elterjednek, mert a menstruáció normális és természetes dolog.”