Kamasz

Különc módszerrel mutatta be a tanár a gimiseknek, mi lesz belőlük, ha nem tanuLnak

Hiába próbálta szép szóval meggyőzni a diákokat, nem jutott egyről a kettőre. Aztán kipattant a fejéből a megoldás.
2023. Július 29.
Tanárt dobálják papírgalacsinnal a diákok
Fotó: Getty Images

A tanulók sokszor természetesnek veszik, hogy járhatnak iskolába, sőt nem egyszer tehernek érzik azt, hogy tanulniuk kell és csak utólag jönnek rá, mennyire szerencsések, hogy oktatásban részesülnek.

Egy amerikai középiskola tanára megelégelte, hogy az osztályából egyre többen vették félvállról a tanulást, és hiába próbálta őket szép szóval ösztönözni.

Elő a galacsinokkal!

Hogy végre elérje a célját, egy interaktív módszert vetett be. A tanári asztal elé egy nagyobb szemeteskosarat tett, a diákokat pedig arra kérte, hogy gyúrjanak maguknak fejenként három papírgalacsint. 

A szabály az volt, hogy senki sem mozdulhatott el a helyéről, úgy kellett célba vennie a szemetest. Mint a tanár elmondta, minden gyerek egy-egy országot szimbolizált, a szemétkosár pedig a megvalósult álmokat és a sikert jelentette.

Ahogy arra számítani lehetett, az első sorokban ülők csaknem mindhárom galacsint be tudták dobni a szemetesbe, míg a hátsóbb padokban helyet foglaló tanulók esetében inkább csak a szerencse segített abban, hogy egy-egy papírgombóc a kukában landoljon.

Papirgalacsint dobálnak

Fotó: Getty Images

A pedagógus ezután elmagyarázta az osztálynak, hogy a hátrányosabb helyzetben lévő gyerekek (akiket jelen esetben a hátsó sorban ülők testesítettek meg) sokkal rosszabb esélyekkel indulnak a nagybetűs életben, mert az ő országukban az oktatás korántsem olyan magas színvonalú, mint az előbbre járó társadalmakban.

A kísérlet végén a tanulók is belátták, hogy azok, akik kedvezőbb pozícióban helyezkedtek el, jóval könnyebben meg tudták valósítani a céljukat (vagyis azt, hogy beletaláljanak a kosárba), mint azok, akik messzebbről próbálkozhattak.

Elmondása szerint az interaktív kísérletet követően mindegyik diák elgondolkodott az eredményen, és az elkövetkező időszakban mindegyikük motiváltabbá vált. Drukkolunk, hogy a lelkesedésük a következő tanévben sem hagy majd alább!

Fotó: Getty Images, Forrás: Via