Kamasz

Két órányi sztrájkért 33 ezer forintos fizetéslevonást kapott egy tanár

Összesen két órát sztrájkolt a pedagógus, számítása szerint sehogy sem jöhetett volna ki ekkora összegű levonás. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a tankerület eljárása jogellenes.
2022. November 11.
tanár tábla matek
Két órányi sztrájkért 33 ezer forintos fizetéslevonást kapott egy tanár.

33 ezer forintot vont le a Dunakeszi Tankerületi Központ egy tanár fizetéséből, miután október 5-én részt vett egy tiltakozó akcióban – írja a Szabad Európa nyomán a hvg.hu.

A pedagógus szerint az összesen két óra sztrájk után sehogy sem jöhetett ki ekkora összegű levonás annak tükrében, hogy bruttó négyezer forintot kap a túlórákért.

A 25 éve pályán lévő matematika-informatika szakos tanár a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) fordult – akikhez már többektől is érkezett hasonló panasz. Ugyanebben a tankerületben már más pedagógussal is előfordult, hogy a teljes napot nem fizették ki neki, az elmaradt órák számától függetlenül. A 33 ezres levonás azonban jócskán meghaladja az említett tanár napi bérét is.

A tankerület eljárása a fenti esetekben jogellenes, mondta el a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője, mert a munkavállaló fizetését csak a sztrájk miatt kiesett munkaidővel csökkenthetik – amennyiben nem született ettől eltérő megállapodás.

A PDSZ ügyvivője szerint az sem szabályos, hogy a tanárok bérjegyzékeiben nem jelölik egyértelműen a különböző tételeket, így nem tudják, miért mennyit vontak le.

Nagy úgy véli, hogy a jogszerűtlen levonásokkal a pedagógusok kedvét próbálják elvenni a sztrájktól. Ilyen esetekben a hozzájuk forduló tanárok – ahogy az említett pedagógus – számíthatnak a szakszervezet segítségére, valamint kompenzációra a sztrájkalapból.

A nyitókép illusztráció. Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: hvg.hu/Szabad Európa