Kamasz

Így kezeld, ha szemtelen a gyereked

A kamaszok nagyban nyomják, de a kisebbek is mondanak néha olyasmit, ami tiszteletlen, szemtelen, számodra bántó. Segítünk, hogyan kezelheted jól az ilyen helyzeteket.
2023. Október 04.
Dühös tinédzser lány reggelizik, anyuka beszél hozzá
Fotó: Getty Images

Mi történik általában, ha a csemetéd „beszól”? Visszabeszél, mond valami nem túl kedveset, esetleg egyenesen szemtelenséget, vagy csak olyasmit, ami szerinted nem oké, mert tiszteletlen, nem megfelelő a hangneme vagy bántó… A legtöbben ilyenkor (főleg ha ez már aznap nem az első eset) felhúzzák magukat, és azonnal büntetést kezdenek emlegetni. Természetes reakció, és érthető is, de jó, ha tudod, hogy lehet ezt sokkal „hasznosabban” is csinálni. Úgy, hogy ne veszekedés legyen belőle, és a gyerek esetleg még tanuljon is a szituból. Mert a belengetett büntetésre egészen biztosan befeszül mindenki, és bárhogy próbálod a helyzet erkölcsi tanulságát elmagyarázni, jó eséllyel süket fülekre találsz. Mit lehet tenni helyette? Erin Morrison gyeremeknevelési tanácsadó, az Itstheconsciousmom Instagram-oldal szakértője az alábbiakat ajánlja.

1. Amikor le akar rázni

Te szeretnéd megbeszélni, mi is az, ami téged zavar, szerinted nem oké, ő meg csak odadob valami olyasmit, hogy „Hagyjál már!” vagy: „Minek erről annyit beszélni” (esetleg ennek kisebb vagy nagyobb mértékben szemtelen verzióját). Teljesen érthető, ha tiszteletlenségnek éled meg, de ha ahelyett, hogy elkezdenél kiabálni vagy indulatosan ráparancsolni, kicsit hátralépsz a helyzetből, valami egész más jöhet ki belőle. Erin azt tanácsolja, hogy próbáld észben tartani, mit is jelent valójában a válasz: azt, hogy most nem akar róla beszélni. Egy felnőtt nyilván ezt mondaná, de a gyerek vagy kamasz még nem tart ott, hogy mindig szépen fogalmazza meg a mondanivalóját, még akkor is, ha épp nehéz érzelmei vannak.

Próbáld ki: Ha el tudod engedni, hogy most azonnal tisztázzátok, miért nem oké mindez, azzal sokat nyerhetsz. Segíts neki azzal, hogy megmutatod, hogyan érdemes kifejeznie, ha épp kényelmetlen számára egy beszélgetés. Mondhatod például ezt: „Oké, értem, hogy nem akarsz most erről beszélni – néha velem is előfordul, hogy épp nem akarok valamiről beszélgetni. Térjünk rá vissza este, jó?” Hidd el, sokkal eredményesebben meg tudjátok majd beszélni, amikor mindenki lehiggadt.

2. Amikor ellenkezik

Az egy nagyon nehéz helyzet, amikor a gyerek nem ért egyet, nem meggyőzhető, nem együttműködő, és nem hatnak rá az érvek. Sokat segíthet, ha magadban kettéválasztod a dolgot: nem téged utasít el, vagy veled nem ért egyet, hanem azzal, amit épp mondasz vagy csinálsz. Ha kiveszed a szituációból a személyességet, máris kevésbé öntenek el az indulatok.

Próbáld ki: Tisztázd vele, hogy vannak dolgok, amiket akkor is meg kell csinálni, ha nem értünk vele egyet, nincs kedvünk hozzá. Mondd el neki, hogy érted a problémáját, de ez még nem ok arra, hogy szabotálja a helyzetet. Mondhatod például ezt: „Megértem, hogy nincs kedved elindulni a suliba. De ez egy olyan dolog, amit akkor is meg kell tenni, amikor szívesebben csinálnánk valami mást.” Vagy: Oké, értem, hogy szívesebben játszanál tovább ahelyett, hogy megírnád a leckédet, de a házi feladatot akkor is meg kell csinálni.”

3. Amikor az étellel van baja

Uhh, nem sok annál bosszantóbb van, amikor csak annyit kapsz reakcióként az ételre, amivel dolgoztál, hogy „Én ezt biztos nem eszem meg”, „Nekem ez nem kell”. Valóban nagyon rossz érzés, amikor így viszonyulnak ahhoz, amit főztél, kikészítettél vagy csomagoltál. Viszont, ha jobban belegondolsz, az előfordul, hogy épp nem kívánsz egy adott ételt, nem is vagy éhes, nem szeretsz valamit. Szóval ha megpróbálod nem úgy venni a dolgot, mintha személyesen ellened irányuló támadás lenne, és egy kis együttérzést is viszel a helyzetbe, lehet, hogy nem lesz belőle „robbanás”.

Próbáld ki: Mondd el neki, hogy elfogadod, ha épp nem kéri az adott ételt, és ajánlj fel neki más alternatívát: akár azt, hogy készítsen magának valamit, ha ezt nem kívánja, akár valami mást, ha van készen. Nem kell nekiállnod egy újabb fogást megfőzni, de miért ne ehetne szendvicset, ha nem kívánja a babfőzeléket, és el is készíti magának?

A hogyan a lényeg

Rengeteg „szemtelen szituációban” az váltja ki az automatikus reakciót, ahogy beszél a gyerek. És bizony ezt kell megtanítani neki: hogy ha a mondanivalóját, legyen az kritika vagy ellenvélemény, megfelelően adja elő, sokkal kevesebb konfliktus lesz belőle. Ehhez az kell, hogy ne ugorj azonnal, ha olyan hangon szól a gyerek, ami szerinted tiszteletlen, hanem szólj neki, magyarázd el, és kínálj alternatívát. Nyugodtan lehet ez a jelszó: „Oké, ha dühös vagy, vagy nem értesz egyet, de az nem, ha szemtelen és sértő vagy.” Ezekben a helyzetekben neked kell „felnőttként” viselkedned, és nem hagyni, hogy elöntsön a düh – ehhez sok-sok próbálkozás, gyakorlás kell. De megéri figyelni magadat, észrevenni, amikor kezd „elgurulni a gyógyszer”, és másképp reagálni, mint ahogy az magától jönne. Apró változtatásokkal szépen fokozatosan sokkal jobb lehet a hangulat a családban.

Forrás: Instagram.com/itstheconsciousmom