Kisgyerek

5 dolog, amin nem érdemes vitázni egy totyogóval

Ha van 4 évesnél fiatalabb az otthonodban, akkor a saját lelki épséged érdekében kíméld meg magad a következő felesleges harcoktól.
2017. Június 06.

Ami miatt nem érdemes vitatkozni egy kisgyerekkel

Vannak napok, amikor könnyebben veszed a parttalan hisztiket, más napokon viszont a világból ki lehetne kergetni velük. Eláruljuk, hogy ezzel nem vagy egyedül, sőt sajnos minden kisgyerekes esetében van egy időszak, amikor mindennaposak a hisztik. Ahhoz azonban, hogy ne készülj ki teljesen idegileg és ne pocsékold feleslegesen az energiáidat, azt is tudnod kell, hogy vannak dolgok, amiben nem érdemes harcba szállni velük.

1. A gyerekek hangosak. Pont.

Hiába szeretnéd, ha a gyereked lejjebb vinné a hangját, két perc után ismét kiabálva beszél (a szomszédok legnagyobb örömére)? A kisgyerekek egyszerűen nem képesek szabályozni a hangerejüket. Számukra tulajdonképpen fel sem tűnik, hogy mindenki másnál hangosabbak a szobában. Ők alapesetben is kiabálva beszélnek. Szóval egyszerűen csak fogadd el, és tankolj fel füldugóból.

2. Add fel a békés esti rutinhoz fűzött reményeidet

Mindössze annyit szeretnél, hogy a gyereked egy kellemesen ellazító fürdő után végighallgassa az esti mesét, majd – mindenféle huzavona nélkül – szépen álomba szenderüljön? Talán túl sokat akarsz? Nos, igen. Nem nagyon ismerünk olyan családot, ahol az esti rutin tökéletesen zökkenőmentesen zajlana. Sajnos ez is életkori sajátosság, úgyhogy jobban teszed, ha összeszorítod a fogaidat és felesleges idegeskedés nélkül végigcsinálod. Ez is el fog múlni (egyszer).

3. Ne vedd el tőle, amihez annyira ragaszkodik

Ha az egy régi rongyosra rágott, nyálas plüssmajom, amit legszívesebben kivágnál a kukába, akkor se! Vagy addig fog üvölteni, amíg vissza nem adod neki, vagy találni fog valami mást, ami még ennél is gusztustalanabb. Egy nap meg fog válni tőle, és akkor azt csinálsz majd vele, amit akarsz. (Lefogadjuk, hogy végül kimosod, és egy emlékdobozba teszed, amit ha 20 év múlva a gyereked megtalál, nem érti majd, mi a fene az az undorító, szétcsócsált plüssállat és egyáltalán minek tartottad meg.)

4. A totyogó divat igazi magas művészet – ne próbáld megérteni!

Gumicsizma magenta színű tütüvel, rövidnadrág egy kiszelektált kabáttal vagy napszemüveg, sapka és 17 darab nyaklánc – bármi legyen is a gyereked aznapi szerelése, vegyél egy mély levegőt, és ameddig nem fog megfázni benne, hagyd rá. Lehet, hogy a kicsi öltözéke nem éppen haute couture, de ugyanígy a te szülői kompetenciádat sem tükrözi, akkor sem, ha kapsz néhány furcsálló vagy bíráló tekintetet az utcán. Mosolyogj, és menj tovább. Közben pedig tudatosítsd: az önkifejezést óvni és bátorítani kell. (Ez a lecke akkor is hasznos lesz, mikor tinikorában türkiz színű hajjal és orrpiercinggel tér majd haza.)

5. Ne harcolj a kaja miatt!

Most nem arra gondolunk, amikor étellel dobálódzik az asztalnál (ezért igen is szólj rá). Hanem arra, amikor rossza anyának érzed magad amiatt, hogy a gyereked nem eszi meg a brokkolit, a lazacot, a teljes kiőrlésű tésztát vagy a quinoa salátát. Vagy amikor egy tiptop fehérabroszos francia étteremben arról próbálod meggyőzni, hogy megegye az elé rakott quiche-t (ejtsd: kis). Add meg magad! A közhely, hogy a gyerekek többsége kizárólag rántott csirkefalatkákat és sültkrumplit hajlandó enni, nem véletlenül lett közhely. A legtöbb esetben nagyon is igaz. Mindig kínáld meg a gyereket azzal, amit ti esztek, de ne érezd rosszul magad akkor sem, ha két hétig minden áldott nap vajas kenyeret és banánt akar enni.Ezek a cikkek is érdekelhetnek totyogó témában: