Kisgyerek

A totyogó altatása: 5 tipp, hogy ne kelljen harcolni a kicsivel

Sok anya nosztalgikus sóhajjal emlékszik vissza a "régi szép időkre", amikor egyszerűen csak álomba szopizta magát a gyermeke. Ehelyett most minden este megy a huza-vona, mikor eljön a lefekvés ideje. Mit tehetünk?
2016. Október 01.

Ha nem akar aludni, minden trükköt bevet

Kellően lefárasztottuk a kis totyogót, megtömtük a pocakját egészséges vacsorával, megvolt az esti mese (kettő helyett három), és elmagyaráztuk, hogy most már neki is ideje lassan pihenőre térnie. Alig várjuk, hogy végre kicsit a felnőtt időnket élhessük, ő újabb és újabb ürügyekkel igyekszik kitolni a lefekvés idejét.

Valójában ez egy teljesen természetes viselkedés a gyermek részéről, hiszen ilyenkor abba kell hagynia a játékot, amiben annyira jól elmerült, ráadásul a sötét szobában mozdulatlanul várni az álommanót sem akkora móka, mint apával tornyot építeni a kanapé párnáiból. Van azonban néhány tippünk, ami segíthet gördülékenyebbé tenni ezt a kihívásokkal teli napszakot.

Megfelelő időzítés

Fontos, hogy mindig ugyanabban az időben térjen nyugovóra a kicsi, hiszen ehhez adaptálódik a biológiai órája, így ha ebben szigorúak vagyunk, elaltatni is könnyebb lesz. Persze, ha látjuk, hogy aznap nyűgösebb, fáradtabb a szokásosnál, akkor előrébb hozhatjuk az esti rutint (vacsora, fürdés, mese, alvás), de semmiképpen ne csak a mesét próbáljuk rövidebbre fogni (netán teljesen elbliccelni).

Hagyjuk dönteni

Na nem mindenben, de apróságokban egész nyugodtan! Magához az esti rutinhoz ragaszkodjunk, de hagyjuk, hogy kiválassza, milyen játékkal játszik a fürdőkádban, melyik mesét olvassuk fel neki, és engedjük meg, hogy lekapcsolja a lámpát vagy megigya azt az utolsó pohár vizet. Mindig mondjuk el, hogy éppen mi következik, például “ez az utolsó mese, aztán lekapcsoljuk a lámpát, becsukod a szemed, és szépen elalszol.”

Ha viszont már egyszer figyelmeztettük, legyünk következetesek, és ne engedjünk az alkudozásnak. Az, hogy apró döntésekkel ő is részt vehet az eseményekben, örömmel fogja eltölteni, és biztosak lehetünk benne, hogy sokkal engedelmesebb lesz.

Kapjon belőlünk eleget

Bármit megtennénk, csak hogy elaludjon végre a kis örökmozgó, és mi is belefeledkezhessünk a kedvenc könyvünkbe (úgy másfél órával azután, hogy felszámoltuk a vacsora utáni romokat). Abba azonban nem feltétlenül gondolunk bele, hogy talán azért húzza az időt, mert tulajdonképpen minőségi időt nem nagyon töltöttünk ma még vele.

Fontos, hogy minden nap legyen minimum fél óra közös játék, amikor csak rá figyelünk. Ha ugyanis nem kap belőlünk eleget, egyáltalán nem meglepő, ha nem szeretné, ha máris rákapcsolnánk a villanyt, és kimennénk a szobájából.

Fektessük le a játékokat

Szintén jó ötlet, ha az esti rutin részeként közösen lefektetjük a gyermek kedvenc mackóját, babáját, kisautóját. Lehet nekik mesét olvasni, és be is takargathatjuk őket. Ez segít a kicsinek megérteni, hogy mindenki elmegy este aludni, nem csak ő, és az esetleges szorongásokat is oldja.

Gyűjtsön matricát

Ha nagyobbacska gyerekről van szó, bevezethetjük a matricagyűjtést is. Magyarázzuk el neki, hogy ha összegyűjt tíz matricát, azt beválthatja egy új játékra vagy valamire, amit nagyon szeretne. Készítsünk együtt 10 rubrikás táblázatot egy A4-es kartonlapra, amit függesszünk ki egy jól látható helyre a lakásban. Ha hiszti és időhúzás nélkül sikerül végigcsinálni az esti rutint, fel is ragaszthatjuk az első matricát.

Kapcsolódó cikkeink altatás témában: