Kisgyerek

A gyerekek csak fél kiflit kapnak, így spórol a fenntartó

A durván elszálló energiaárak miatt csak fele annyi péksüteményt kapnak a kalocsai óvodások. Emellett az elektromos hálózat túlterheltsége miatt sütőben sült ételeket sem készítenek.
2022. Szeptember 22.
óvodások ebédelnek

Kalocsán spórolási tervet kellett készítenie az összes önkormányzati intézménynek az elszálló energiaárak miatt – írja a HVG nyomán a Telex.

Bagó Zoltán önkormányzati képviselő Facebook-oldalán adott tájékoztatást: „A 4-6 éves gyerekek részére eddigiekben kiküldésre került egy egész darab péksütemény helyett ezentúl egyes esetekben, figyelembe véve a termék súlyát, fél darabot biztosítunk.”

A tájékoztatóban arra hivatkoznak, hogy a hatályos előírásoknak így is megfelelnek, az előírt mennyiség ugyanis ½-1 darab péksütemény/nap. A változás tehát, hogy szeptember 9-től a rendeletnek megfelelő kisebb adagot kapják az óvodások.

Bizonytalan ideig az elektromos hálózat túlterheltsége miatt sütőben sült ételeket sem készítenek a központi főzőkonyhán.

Az óvodák fenntartói az önkormányzatok, állami normatíva emelésről pedig nincs szó. Így a közétkeztetők úgy próbálnak spórolni, ahogy tudnak, miközben a rendeletet be kell tartaniuk. Az élelmiszerárak folyamatosan emelkednek, éppen a pékáru drágult szinte a legnagyobb mértékben, több mint 60 százalékkal kerül többe, mint tavaly.

Kép: Getty Images

Forrás: Telex.hu