Kisgyerek

A lépcsőzés mint mérföldkő

A babák gyakran már a mászás során elkezdenek ismerkedni a lépcsőfokokkal, igyekszenek felkapaszkodni rá, akárcsak a bútorokra. Amikor pedig már a járást is megtanulta, egészen biztosan érdekelni kezdi az is, hogy mehet fel a lépcsők tetejére.
2018. Október 16.
A lépcsőzés mint mérföldkő

12-18 hónap: lépcsőzés segítséggel

Ebben az időszakban a kicsi még bizonytalanabbul lépked, ezért ha szeretne felmenni a lépcsőre, segíteni kell neki. Fogjuk meg mindkét kezét, és úgy lépegessünk fel vele lassan a lépcsőfokokon. Az elején ez valószínűleg úgy fog kinézni, hogy egyik lépcsőfokról a másikra mi emeljük fel, de idővel már az egyik lábát magától ráteszi az egyes fokokra a gyermek, mi pedig abban segíthetünk, hogy a másikat mellé tudja tenni. Hamarosan már egyre jobb lesz az egyensúlya, és ha érezzük, hogy ügyesebb, megpróbálhatjuk elengedni a kezét is – ha véletlenül meginog, akkor is el tudjuk kapni.

18 hónap – 2 év: kapaszkodva szedi a fokokat

Ebben az időszakban megtanulja a kicsi, hogy két kézzel a korlátba vagy a falba kapaszkodva hogyan lépcsőzhet úgy egyedül, hogy lassan, egyesével lépegetve meg tudja mászni az egész lépcsőt. Nagyjából 2 éves koráig lassan tud csak haladni a lépcsőn, és a korlátot vagy a falat sem meri még elengedni – ebben az időszakban még szüksége van a fokozott figyelemre, ezért menjünk vele a lépcsőn, ha esetleg segíteni kellene neki.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

2-3 év: könnyebben lépeget felfelé, mint lefelé

A kisgyerek ebben a korban már tud úgy lépcsőzni, hogy csak egyik kezével fogja a falat vagy a korláton, időnként pedig akár már el is engedi. Megfigyelhetjük, hogy sokkal ügyesebben megy ilyenkor a felfelé lépcsőzés, egyre gyorsabb tempóban tudja szedni ilyenkor a fokokat. Viszont a lefelé lépcsőzés még szándékosan egy lassú folyamat, óvatosan ereszkedik egyik fokról vissza a másikra. Erősítsük meg abban, hogy ezt így jól csinálja, nem kell azon bosszankodnia, hogy lassú: mondjuk meg neki, hogy ez így biztonságos, és haladjon bátran ilyen tempóban. 3 éves kora körül észrevehetjük, hogy felfelé már próbálkozik azzal is, hogy váltott lábbal halad.

Váltott lábbal lépcsőzés

A 3. év végéig még biztosan csak lassan fog menni a kicsinek a váltott lábbal lépcsőzés, de akár az is előfordulhat, hogy ez igazán ügyesen csak 5 éves korára fog menni. Amíg nem érezzük azt, hogy teljesen magabiztosan lépcsőzik, ne hagyjuk egyedül a lépcsőn, ügyeljünk a biztonságára.

Megfelelő biztonsági intézkedések

A lépcsőzés megtanulása egy hosszú folyamat, amelynek sok különböző szakasza van. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megtegyük a megfelelő biztonsági intézkedéseket, mint a kapuk vagy egyéb blokkolók felszerelése, hogy a gyermek ne tudjon felügyelet nélkül lépcsőzni. Amíg nem elég magabiztos, addig menjünk a kicsi mellett vagy mögött a lépcsőn. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a lépcsőkorlát nem inog, és legyen olyan magasságba felszerelve, amit kényelmesen elér a gyerek. Ha a kicsivel együtt lépcsőzünk, ne akkor cipeljünk nehéz tárgyakat a lépcsőn: bevásárláskor például vigyük fel először a gyereket a lakásba, a csomagokat pedig csak utána vigyük fel.Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: