Kisgyerek

Téged zavar, a gyereket fejleszti

Bizony vannak olyan játékok vagy tevékenységek, amelyek számodra bosszantónak tűnnek, miközben gyermekedet kiválóan fejlesztik. Mutatunk most néhány példát.
2018. Szeptember 20.
Téged zavar, a gyereket fejleszti

A babák a kezdetektől fogva igyekeznek mindent felfedezni, megismerni és megérteni abból a világból, amely körbeveszi őket. S hogy miként teszik ezt? A játék segítségével.

A játék mindig belülről fakadó spontán késztetés. Ha ezt a szülő irányítani próbálja, esetleg elvárásokat támaszt felé, az örömforrás értéke azonnal elvész.

Hajigál, rombol, szétpakol?

Bármilyen játékról is van szó, megfigyelheted, hogy gyermeked folyamatosan kísérletezik, elmélyülten próbálkozik, folyamatosan gyűjti a tapasztalatokat. Ez persze elképzelhető, hogy számodra zavaró vagy sokszor értelmetlennek tűnik, de hidd el, hogy a legidegesítőbb tevékenység vagy játék is fontos tapasztalatszerzés a gyereknek. Ne feledd! A gyerekek a játékon keresztül igyekeznek rájönni a tárgyak lehetséges funkcióira.Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Kezdetben persze nem a funkciójuk szerint használják ezeket, így aztán előfordulhat, hogy a csörgőket, építőkockákat vagy kis autókat nagy élvezettel dobálja a lakásban, vagy fürdéskor a klassz fürdőjátékok időről-időre a kád mellett landolnak. Kétségtelenül bosszantó, de minden gyermek azért próbálkozik újra és újra ezekkel a cselekvésekkel, és a különböző változások előidézésével, hogy lássa, ezt ő okozta!A boldog felismerés örömét pedig minél többször át akarja élni.A tárgyak ki-bepakolása a fiókokból, a konyha alsó polcainak elrendezése, a cipők kipakolása a cipősszekrényből számodra nem épp játékos tevékenység, a baba számára azonban ez lényeges tapasztalatszerzés a tárgyak tulajdonságairól. A picik előszeretettel szétszednek majd összeraknak bármit, rakosgatnak, gyűjtögetnek tárgyakat. Ha úgy látod, a tevékenysége vagy játéka nem veszélyes, akkor engedd meg neki ezeket a felhőtlen pillanatokat!Igen, ez sokszor rendetlenséggel, káosszal jár, de az egészséges személyiségfejlődéshez elengedhetetlen, hogy a gyermek ne legyen gátolva az ilyesféle játékban sem.

Koszos lesz?

Ne félj attól, hogy gyermeked koszos lesz kint! Engedd neki, hogy szabadon homokozzon, sarazzon, nyáron pancsoljon, nyakig koszos legyen, vizezzen és csúszkáljon. A sarazás az egyik legizgalmasabb és legfejlesztőbb tevékenység, mi mégis sokszor féltjük a kosztól a gyereket és a ruháját is. De miért?A dagonyázás a legjobb apropó, hogy a gyerkőc kapcsolatba kerüljön a természettel, hogy oldja a feszültségét, kihasználja kreativitását, és megismerje az igazi játékosságot. A kisgyerek az érzékszervei által ismeri meg a világot, ő nem hallani akar ezekről az élményekről, hanem átélni. Tedd neki lehetővé!Az alkotásnak és a rombolásnak is megvan a funkciója, a szabad játék és a mindennapos szabad mozgás pedig a legtermészetesebb fejlesztése a gyereknek.

Mindig ugyanaz a mese?

A gyerekek mániákusan ragaszkodnak egy-egy meséhez– ezt te is bizonyára tapasztaltad már. Amikor hétről hétre mindig ugyanazt a mesét kell elolvasni, egy idő után könnyen nehezményezheted az egysíkú repertoárt. Pedig ugyanannak a mesének az elolvasása bizony számtalan jótékony hatással bír. Az ismételt szöveg segítségével gyarapodik és elmélyül a gyermek szókincse, miközben egyre jobban megérti és értelmezi a szöveget. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a gyakran ismételt mesék hatására a gyermekek a későbbiekben jobban teljesítenek majd az iskolai tanulmányaikban is.

Nem csinál semmit

Minden szülő rémálma, amikor úgy tűnik, a gyerek nem csinál semmit, és csak úgy elvan. A játszótéren vagy játszóházban a gyerkőc üldögél, nézelődik, távolról szemléli a többieket, és látszólag nem mer játszani, bekapcsolódni. Sok anyukát ez megijeszt, és mindenáron be akarja vonni valamilyen tevékenységbe a gyermeket. Pedig a gyerkőcnek bőven elég lenne, ha egy darabig csak szemlélődhetne, hiszen eközben is rengeteget tud tapasztalni, tanulni a körülötte lévők viselkedéséből, játékaiból. Ez a fajta “felmelegedés” is egy tanulási folyamat. Fontos, hogy a gyermek is megtapasztalhassa, hogy képes dönteni arról, hogy mivel foglalkozzon, mi érdekli.Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában: